Az ünnepek alkalmával rengetegen ülnek autóba, hogy meglátogassák a távolabb élő családtagjaikat, esetleg síelni, túrázni induljanak. Bár idehaza a havazás jelenleg nem okoz gondot, ha hosszabb útra készülünk, esetleg északabbra tartunk, a zordabb időjárási körülményekre is érdemes felkészülni.

Az autóban egész évben kötelező tartani bizonyos eszközöket, tartozékokat, mint B típusú egészségügyi dobozt, elakadásjelző háromszöget és láthatósági mellényt. A téli időjárási viszontagságok, a csúszós, jeges utak, a köd miatti kisebb látótávolság, adott esetben a hótorlaszok jelentősen megnehezíthetik a közlekedést egyes szakaszokon, így fontos tisztában lenni a kötelező alapfelszerelés mellett a Katasztrófavédelem által javasolt tartozékokkal, valamint további hasznos tanácsokkal is, amelyek jól jöhetnek, ha gond adódik az utazás során.

Megfelelő sebesség

Kiemelten fontos az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztani a vezetési stílust és sebességet. A jelzőtáblával meghatározott maximális sebességnél jóval lassabb haladásra lehet szükség egy erősen ködös, havas vagy tükörjéggel borított útszakaszon. Ha hókotró közlekedik előttünk, a járművet tilos megelőznünk, attól kellő követési távolságot kell tartanunk.

Téli gumik használata

Ezt talán mondani sem kell, hiszen a különböző járműveken elengedhetetlen, hogy az évszaknak megfelelő gumikat válasszunk a magunk, és mások biztonsága érdekében. Emellett hólánc, illetve fagyálló folyadék is elkél a kocsiban, pláne ha előre tudjuk, hogy olyan vidékre utazunk, ahol szükségünk lehet ezekre. A hólánc például bizonyos országokban kötelező tartozéknak számít, hiányában megbírságolhatnak vagy akár a határról is visszafordíthatnak minket.

Megfelelő mennyiségű folyadék, póttakaró

A katasztrófavédők szerint mindenképpen tartsunk magunknál elég vizet, illetve meleg takarót. Bármilyen műszaki hiba vagy baleset miatti fennakadás akadályozhat minket, aminek következtében az úton ragadunk. Erre a legjobb példa a 2013 márciusában történtek, amikor autók százai ragadtak az M1-es autópályán a hatalmas hófúvások miatt.

Telekommunikációs és offline eszközök

A feltöltött telefon megléte is rendkívül fontos, a GPS mellett pedig egy papíralapú térkép és egy elemlámpa is jó szolgálatot tehet, ha bármiféle probléma adódik, például elmegy a térerő vagy a hidegben gyorsabban merül az akkumulátor. Egy powerbank szintén a segítségünkre lehet.

Ellenőrzések az utazás előtt

A Katasztrófavédelem arra is figyelmeztet, hogy utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük a fényszórók és a ködlámpa működését, a megfelelő használatukkal ugyanis súlyos baleseteket védhetünk ki az utunk során. Ezen kívül a fentebb említett kötelező tartozékok meglétéről is bizonyosodjunk meg, mielőtt autóba ülünk.

(Femina)

(Borítókép: Egy autó ablakából kihajoló kisgyerek. Illusztráció: Getty Images)