A KSH adatai szerint az építőipari ágazat termelői árai több mint 17 százalékkal emelkedtek a második negyedévben: az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta. Ezzel párhuzamosan Magyarországon soha nem látott mértékben nőhet a mobilházak iránti kereslet a közeljövőben.

Noha immár a környező országokban is egyre népszerűbbek a mobilházak, itthon még csak most kezd elterjedni ez az opció, ami nem csak azoknak kínál megoldást, akik gyorsan és olcsón szeretnének házhoz jutni, de azoknak is, akik számára fontos a környezetkímélő építkezés és a korszerű, olcsó fenntarthatóság.

Könnyű felépíteni, télen-nyáron lakható

A covid óta egyre több cég állt át a home office munkavégzésre, ami miatt jócskán felértékelődött az otthon töltött idő, de sokan vágynak a nagyváros nyüzsgéséből egy csendesebb, természetközelibb környezetbe vagy akár csak időnként lenne szükségük egy kis kikapcsolódásra. Ennek a vágynak legtöbbször az anyagiak mellett az szab határt, hogy egy építkezés vagy egy felújítás teljes embert igényel és rengeteg időt vesz el az ember életéből, nem beszélve arról, hogy rengeteg plusz költséggel, csúszással, nem várt fordulattal kell szembenézni. Az építőiparban tapasztalt drágulás szintén riasztóan hathat, ma már azonban létezik olyan opció, amely kompromisszumok nélkül kínál megoldást ezekre a problémákra.

Egy mobilház ugyanis már négymillió forint körüli összegtől elérhető.

„A mobilházakkal kapcsolatban sokakban él a mai napig sztereotípia arról, hogy ezek gyakorlatilag konténerek, korszerűtlenek vagy nem kényelmesek. Ma már azonban minden igényt kielégítő, 15 centiméteres szigeteléssel és két-három rétegű üvegezéssel ellátott ablakokkal rendelkező korszerű építményeket gyártanak, amelyek egy hűtő-fűtő klímával télen-nyáron élhetőek” – nyilatkozta Kajári Zoltán, az EcoModul Kft. ügyvezetője.

Manapság még nyaralónak, üzlethelyiségnek vagy irodának választják a legtöbben

„Nagyon sokan üzlethelyiségnek, irodának vásárolják ezeket a házakat. Több autókereskedésnek szállítottunk, de szépségszalon, fodrászat is szép számmal működik mobilházban” – magyarázta a szakértő, aki szerint a mobilházak a fenntarthatóság szempontjából is előrelépést jelentenek, hiszen nem szükséges hozzá betonalap, a házakat talajcsavarokkal rögzítik.