Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy dal sokadik meghallgatása után jutott el csak addig, hogy igazán a sorok mögé nézzen és megértse az adott zene mondanivalóját. Sokszor még a leghíresebb dalok is tartogatnak újabb és újabb életbölcsességeket. Most összeszedtünk néhány dalt, amelyek talán a leghúsbavágóbb mondanivalóval bírnak.

Dés László, Kulka János: Valahol Európában – A zene az kell

Dés László kétségkívül a musicalszerzés egyik legnagyobb hazai képviselője. A Valahol Európában című zenés játékának legszebb száma pedig kétségkívül A zene az kell című nóta, amelyet eredetileg Kulka János adott elő. Azt sugallja, hogy bár mindannyian különbözőek vagyunk, mégis ez a sokszínűség gyönyörű és értékes. Idézet a dalból:

Ami fontos az, hogy úgy legyen, az, hogy mindenki más milyen, a zene is csak ettől igaz, a dal csak így lesz szép!

Máté Péter: Most élsz

Máté Péter a melankólikus dalaival ismert leginkább: egy mélyen érző és valójában szomorú ember sorait hallhatjuk szinte minden dalában. A Most élsz című dal azonban némileg kivételt jelent a sorból. Ugyan ebben a dalban is többször visszatér az elmúlás gondolata, de a refrénben a szerző kiutat kínál, és a pillanat, az élet szépségére hívja fel a figyelmet. Íme: 

Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár, most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.

Kaszás Attila és Presser Gábor: A padlás – Fényév távolság

Egy újabb musical. Presser Gábor szerzeménye méltán lett nemcsak a színházak falain belül, de a magyar zenei palettán is az egyik legnépszerűbb dal. A Fényév távolságot eredetileg Kaszás Attila adta elő először, azonban azóta rengeteg híres színészünknek kellett átéreznie a dal mély mondanivalóját, hogy hitelesen adja azt elő a nézőknek. A szöveg a Földön és az emberiségben rejlő szépséget és bonyolultságot boncolgatja. Megjelenik benne az ismeretlen utáni vágyakozás, a menekülés, az útkeresés és az emberi létezés alapjainak a megértésére való törekvés is. Idézet: 

Nézem tisztaságát, mégsem értem, hallom hangjait, és el nem érem, ott a tenger, itt az én hajóm.

Punnany Massif: Élvezd

A magyar zenekarnak hála megszületett egy olyan zene, amely nem a negatív dolgokat, hanem az élet apró örömeit helyezi az előtérbe. Az üzenet szerint a lényeg a szeretet, és minden rosszban is találhatunk valami jót. Idézet:

Nem kérlek légy enyém örökké, mégis hozzád szól dalom, úgysem élhetünk örökké, egy percig lennék oltalom.

Molnár Ferenc Caramel: Szállok a dallal

Különösebb magyarázatra ez a dal talán nem szorul. Akinek valaha voltak vágyai, álmai az mélyen átérzi a dal mondanivalóját a küzdelemről, feladásról, magasságokról és mélységekről. Idézet:

Csalódtam sokszor már és sok mindent bánok, a mélyből én inkább a magasba vágyom. Hiába mondanád, hogy nem hiszel bennem, én akkor is tudom majd, hogy mit kell tennem.

(Borítókép: Máté Péter. Fotó: Urbán Tamás/Fortepan)