A híres toxikológus szerint sokakat a környezetük ösztönöz arra, hogy alkoholt fogyasszanak, így komoly önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy valaki tudjon mértéket tartani egy szilveszteri buliban. Zacher Gábor ezért tanácsokkal látta el azokat, akik el akarják kerülni azt, hogy nála ébredjenek hajnalban.

A berúgásban a legrosszabb a másnap

– jelentette ki a toxikológus a Telexnek adott interjújában.

Zacher Gábor szerint el lehet kerülni a borzalmas fejfájós-émelygős állapotot, de ahhoz több szabály betartására is szükség van.

Meg kell próbálni jobban odafigyelni, nem keverni a piákat, nem inni üres gyomorra, enni az este folyamán, valamint fontos a hidratálás

– emlékeztet mindenkit Zacher, aki kiemelte, hogy 1,5-2 liter ásványvizet is érdemes elfogyasztani a sikerhez. Erre azért van szükség, mert az perifériás ereket, izzadás és folyadékvesztés történik, ezt pedig pótolni kell.

„Sőt, nem is ásványvizet, hanem valamilyen izotóniás italt lenne érdemes közben inni, ami az egyéb elveszített nyomelemeket is tudja pótolni” – pontosította saját kijelentését a toxikológus, aki szerint, ha betartjuk ezt a négy szabályt még emlékezni is fogunk az éjszakára.

Ha már elmegy valaki bulizni, akkor ne azért menjen el, hogy 11-kor feküdjön a sarokban

– tette hozzá.

(Telex)

(Borítókép: Zacher Gábor. Fotó: Mohai Balázs/MTI)