A szilveszter sokaknak az önfeledt szórakozásról szól, azonban jobb, ha képben van az év első napján, ugyanis rengeteg dologra kell figyelnie annak, aki a népi hiedelmek alapján próbálja szerencséssé tenni a 2024-es évet.

Ne aludjon sokáig

Bármeddig is tartott a szilveszteri szórakozás, a népi hiedelmek szerint érdemes hamar kikelni az ágyból. A babona szerint, aki január első napján korán kel, az egész évben egészséges lesz, azonban, aki sokáig lustálkodik, az gyakran fog betegeskedni az új évben.

Kerülje a házimunkát

Bár érdemes korán kelni, de jobb, ha nem házimunkával töltjük az év első munkaszüneti napját. Ennek több oka is van. Egyesek úgy tartják, hogy amivel töltöd az újévet, azzal fogod tölteni az egész éved, Mások szerint pedig elveszíted a szerencséd, ha mosol, vagy teregetsz az év első napján. Sőt még a szemetet sem szabad kivinni, mert azzal kidobjuk az egész évnyi szerencsénket.

Ne adjon kölcsön

A babona úgy tartja, hogy nem szabad senkinek sem kölcsön adni január elsején, mert nehezen fogjuk visszakapni azt az összeget, ráadásul az egész évben ki fog folyni a pénz a kezeink közül.

Ne fogyasszon baromfit vagy halat

A házimunkához hasonlóan a szerencsénk megóvása érdekében kell kerülnünk néhány ételt az év első napján. A mindenki által ismert hiedelem szerint szilveszter éjjel és elsején lencsét vagy malacsültet kell enni, mert ezek az ételek szerencsét hoznak az új esztendőre, ezzel szemben azonban a baromfi ételek „elkaparják” a szerencsénket, amíg a halból készültek miatt „elúszik” a szerencsénk az egész évre.

Kerülje a vitákat

Állítólag az év első napján érdemes kerülni a vitákat, ugyanis ezen a napon a legkisebb nézeteltérésből is nagy veszekedés kerekedhet. Ráadásul az év első napján kialakult viták egész évben kitartanak majd.

Ne hívjon női vendéget

A hagyomány szerint, ha az évben az első vendégünk egy nő, akkor szerencsétlen évnek nézünk elébe, ha viszont egy férfi lép be az otthonunkba először, akkor sikerekben gazdag esztendőnek nézünk elébe.

(Borítókép: Ünneplő férfi. Fotó: GettyImages)