Erdő Péter bíborosnak a szakértők és a fogadóirodák szerint is minden esélye meg van arra, hogy pápává válasszák.

A pápaválasztó testületet, vagyis a konklávét, a 80 évesnél fiatalabb bíborosok alkotják, így a 2023. decemberében közölt adatok alapján 137 fő dönthet majd a 87 éves Ferenc pápa utódjáról, aki valószínűleg a bíborosok közül fog kikerülni, ugyanis az elmúlt két évszázadban, mindig közülük választották meg a következő pápát a vatikáni Sixtus-kápolnában zajló, titkos szavazást követően.

Az esélyes jelölteket összegyűjtötte az Italy start, ami részletes leírást adott a szóba hozható bíborosokról. A lap szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére egy fiatal, reformer pápának kellene kerülnie, így a 70 éves, vagy az annál fiatalabb bíborosok indulnak nagyobb esélyekkel, de a lehetséges jelöltek kiválasztásakor a szaklap figyelembe vette a bíborosok szakmai teljesítményeit is.

Ezek alapján Erdő Péter bíboros a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápát kövesse a római katolikus egyház élén.

Erdő Pétert már XVI. Benedek lemondása után a pápai szék egyik potenciális várományosaként emlegették, azonban 2013-ban még túl fiatalnak számított a pozícióra, így most 70 évesen már jóval nagyobb esélyekkel indul. A szaklap mellett a fogadóirodák is őt látják az egyik legvalószínűbb választásnak.

Erdő Péter 51 évesen lett bíboros, a 2005-ös konklávén pedig ő volt a legfiatalabb résztvevő. 54 éves korában megválasztották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökévé, majd az ötéves ciklusának lejárása után, ismét megválasztották. Az elemzők szerint nem csak egyházi elismertsége és ideális életkora miatt megfelelő pápajelölt, hanem az is, hogy van vezetői és pásztori gyakorlata, valamint képes megszólítani a konzervatívokat és a progresszíveket is. A lap szerint a magyar bíborost könnyen lehet II. János utódjának tekinteni, hiszen mindketten posztkommunista, kelet-európai örökséggel rendelkeznek.

A lap Erdő Péterrel együtt nyolc bíborost tart esélyesnek:

  • a máltai Mario Grecht,
  • az olasz, Pietro Parolint,
  • a guineai Robert Sarah-t,
  • az osztrák Christoph Schönbornt,
  • a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Taglét,
  • a ghánai Peter Turksont,
  • és az olasz Matteo Zuppit.

(Italy start)

(Borítókép: Erdő Péter bíboros. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)