Sokan évről évre megfogadják ugyanazokat a dolgokat, de a legtöbben már januárban megszegik ígéreteiket. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy az idei év más legyen.

Vannak, akik fontosnak tartják, hogy újév alkalmából fogadalmakat tegyenek az elkövetkezendő esztendőre. Szerintük az év végén meg kell állnunk egy pillanatra, hogy reflektálhassunk az elmúlt 12 hónap eseményeire, hogy megnevezhessük, hogy miben kell változnunk. Ezen felül új célokat is tűzünk ki magunknak a fogadalmakkal a következő évre, hogy tudjuk milyen irányba kell haladnunk.

Bár ez jól hangzik, de a legtöbb kutatás azt bizonyítja, hogy január közepére már elveszítjük a motivációnkat és megszegjük újévi fogadalmainkat. A Strava nevű online fitneszszolgáltatás a globális adatbázisa alapján január 12-e az a nap, amikor a legtöbben abbahagyják az edzőtermek látogatását, pedig a legtöbb ember fogadalmai között ott szerepel az egészségesebb életmód. Egy Bristolban végzett 2007-es kutatás szerint csak az emberek 12 százaléka képes megtartani azt, ami vállalt december 31-én. Most összeszedtünk 4 olyan tippet, ami segít, hogy ön is azok közé tartozzon, akik meg tudják tartani fogadalmukat.

Elköteleződés

Mondhatni nulladik lépés az, hogy olyan célunk legyen, amit valóban szeretnénk elérni és tudjuk, hogy miért akarjuk. Segít, ha tudjuk, hogy nem a saját magunkkal szembeni elégedetlenség miatt próbálunk valamin változtatni, hanem azért, mert törődünk magunkkal és tudjuk, hogy az új szokásainknak köszönhetően jobb lesz az életünk.

Tervezés

Nem elég megfogalmazni a változást, fontos, hogy legyen egy tervünk ahhoz, hogy hogyan érjük el azt. Ha előre tudjuk, hogy lépések vezetnek el a célunkig, akkor jobban fogjuk érezni a haladást is. Ha például az a célunk, hogy lefussunk egy maratont, akkor nem érdemes már az első nap nekilendülni a 42 kilométeres távnak, hanem hónapról, hónapra kell növelni a távolságot. Ez a módszer segít abban is, hogy motiváltak maradjunk, hiszen minden hónapban elérhetünk valami kis célt, ami elsegít minket a célvonalig.

A szó elszáll…

A fogadalmak leírás egy nagyon egyszerű, de hatékony módszer arra, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy pontosan mit szeretnénk, hogyan és miért elérni. Ráadásul, ha ezeket leírjuk, akkor az a későbbiekben még motiválhat is minket, ha elolvassuk olyankor, amikor éppen megszegnénk ígéretünket.

Nem kell az újévre várni

Ha megszegjük a fogadalmunkat, akkor sem érdemes, elengedni az addigi munkát, ugyanis nem kell szilveszter estéjéig várni azzal, hogy változtassunk az életünkön, ugyanis az elhatározás sokkal fontosabb, mint a dátum, amikor megtesszük az első lépést.

(Borítókép: Újévi fogadalom. Illusztráció: GettyImages)