John Ronald Reuel Tolkien a világ egyik legsikeresebb írója, aki megírta a modern fantasy alapjait. A Gyűrűk Ura könyvekből és a Hobbitból is több mint 100 millió példány fogyott. A Gyűrűk Ura trilógia filmes változatai pedig összesen 17 Oscar-díjat zsebelt be. Az elképesztő sikerek ellenére kevesen ismerik a nyelvész életét.

Már gyerekkorában új nyelveket talált ki

A Gyűrűk Ura könyvekből megismert Középfölde mitológiájának nagy részét a tündék latin alapú nyelvéből ismerhetjük meg. Oxfordi nyelvészprofesszorként Tolkien tanulmányainak kiterjesztéseként jött létre ez a bonyolult nyelvezet, de az író képzeletbeli szavak iránti rajongása már egészen fiatalon feltűnt szüleinek, amikor tizenévesen unokatestvérével egy nem létező nyelven társalogtak.

A házassága filmbe illő románc volt

Tolkien 55 évig tartó házassága, akár egy általa megírt szerelmes történet is lehetett volna. Az író 16 évesen ismerte meg Edith Bratt-et, négy évvel azután, hogy Tolkien elveszítette édesanyját és árván maradt. A nyelvésznél három évvel idősebb Bratt ugyanabban a panzióban élt, ahol Tolkien is a testvérével, azonban az író gyámja egy idő után megtiltotta, hogy a lánnyal találkozzon, mert azt gondolta elvonja a fiatal fiú figyelmét a tanulásról. Tolkien 21. születésnapján, amikor kikerült a gyámság alól, írt egy levelet Bratt-nek, amiben megkérte a lány kezét, aki viszont eddigre már egy másik férfi jegyese volt, mert azt gondolta az író elfelejtette őt. A levél hatására azonban a hölgy felbontotta a jegyességét az író kedvéért. Kapcsolatuk onnantól kezdve szilárd maradt egészen Bratt 1971-es haláláig. Az író még a háborúból is folyamatosan írt neki leveleket és tájékoztatta arról, hogy éppen merre jár, de ahhoz, hogy ne cenzúrázzák a katonai titoknak számító helyzetjelenségeket, Tolkiennek ki kellett találnia egy újabb titkos nyelvet, amit csak ő és felesége érthetett.

Nem szerette, ha összefüggéseket keresnek a történelem és a Gyűrűk Ura között

Nem nehéz összefüggéseket találni Sauron , a Sötét Nagyúr birodalma és az Adolf Hitler által vezetett náci Németország között vagy éppen a Joszif Sztálin által vezetett Szovjetúnióhoz, de Tolkien az élete végéig ragaszkodott ahhoz, hogy írásának nincs köze a német vagy a szovjet diktátorhoz. Sőt a Gyűrűk Ura bevezetésében Tolkien tisztázza, hogy sosem volt stílusa az, hogy közvetlen allegóriákkal játsszon és inkább olyan történeteket szeret írni, amiben az olvasóra van bízva az összefüggések felállítása.

Dolgozott az Oxford Angol Szótárnál

A háború után az első civil munkáját az Oxford Angol Szótárnál kapta meg. Az angol nyelv alapjait meghatározó kézikönyvön belül, mások mellett ő volt az, aki a „w”-vel kezdődő szavak etimológiáját vizsgálta. Ezt a munkát 1920-ban hagyta ott, hogy folytassa tudományos karrierjét.

Nem akart bestsellert írni

Tolkien már évekkel azelőtt megfogalmazta Középfölde történetét és a benne létező világot, hogy bármi is megjelent volna. Zsákos Bilbó története Tolkien gyermekeinek szóló meseként indult. Amikor egy barátja meghallotta a hobbit és törp társai történetét, azt javasolta Tolkiennek, hogy küldje be publikálásra. A hobbit sikert aratott, és a kiadó folytatást kért, a többi pedig már történelem.

(Borítókép: J.R.R. Tolkien. Fotó: GettyImages)