Sok tényező befolyásolja, hogy mennyire számít biztonságosnak egy ország a bűnözés mértékétől, a politikai stabilitáson át a természeti katasztrófáknak való kitettségig.

Dél-Szudán, Afganisztán, Szíria, Líbia és Szomália a világ legveszélyesebb országai

– derül ki az International SOS által, idén publikált beszámolóból, a Risk Outlook 2024-ből. Természetesen a szervezet nem ajánlja az utazást ezekbe az országokba.

A háborúval sújtott Ukrajna és Izrael is a legrosszabb helyzetű országok között kapott helyet, amíg Magyarország az alacsony kockázatú helyek közé került.

A teljes Risk Outlook 2024-et bárki letöltheti a szervezet honlapjáról, de az International SOS készített egy szabadon böngészhető térképet is, amin az egészségügyi helyzet, a biztonság, a klímaváltozást okozó tevékenységek és a mentális egészség alapján kategorizálva nézhetjük meg az egyes országokat.

A legbiztonságosabb országok kivétel nélkül Európában találhatóak. Az első helyen Izland van, a dobogó második fokára Luxemburg fért fel, amíg a harmadik legbiztonságosabb ország Norvégia lett. Őket Svájc és Dánai követi a listán.

(International SOS)

(Borítókép: Rendőrök felvonulnak egy argentin tüntetésen. Fotó: GettyImages)