A profi sportolók élete sokszor nem csak hírnév és csillogás. Tudja ezt jól a német Bundesligában nemrég bemutatkozó Alexander Brunst. Az első osztályú német labdarúgó-bajnokságban szereplő Darmstadt kapusa november végén első alkalommal léphetett pályára a Bundesligában, ezzel 28 évesen debütálhatott a világ egyik legerősebb bajnokságában, noha születésekor súlyos betegséggel diagnosztizálták.

Brunst születésekor diagnosztizálták motoros működési zavarral. Emiatt tinédzserkoráig az sem volt biztos, hogy egyáltalán valaha meg tud-e fogni egy labdát a veleszületett betegsége miatt. Mindez azt jelentette, hogy azok a motoros képességek, amelyek másoknál természetesen megvoltak Brunst esetében csak hosszas gyakorlások, kezelések és tanulás után alakultak ki. 

Bemutatkozott a Bundesligában

A kivételes akaraterővel rendelkező sportember 13 évesen már a Hamburg ifjúsági csapatában védett, ahol a második csapaton keresztül, majd a Wolfsburg II-n, a Magdeburgon és a dán Vejlén keresztül jutott el tavaly nyáron az első osztályú Darmstadt csapatáig – fiatalon pedig játszott a német utánpótlás-válogatottban is.

„Rengeteg pofonnal meg kellett küzdenem, nem volt egyszerű a gyermekkorom. Finom- és durva motoros képességek nélkül születtem.

Mindent meg kellett tanulnom, tizenkét éven át jártam különböző gyógykezelésekre.

Nem tudtam elkapni egy labdát, nagyon nehezen tudtam megfogni dolgokat, mindenért meg kellett dolgoznom. Félelmeim is voltak, nem tudtam egyedül lenni. Mára azonban látható, mi lett belőlem. Óriási köszönet édesanyámnak, aki tizenkét éven át minden terápiára velem utazott és segített nekem” – nyilatkozta Alexander Brunst 2023. november 25-én, miután lejátszotta első német élvonalbeli meccsét.

Brunst remekül védett Sallai Roland csapata, a Freiburg otthonában és nagy védésekkel segítette csapatát az 1-1-es döntetlenhez. 

A 28 éves játékos ugyan azóta ismét a kispadon foglal helyet az elsőszámú kapus, Schuhen felépülése miatt, de a bemutatkozása napja bizonyára örökké emlékezetes marad számára.

(Origo)

(Borítókép: Alexander Brunst. Fotó: Sebastian Widmann/Getty)