A hideg téli délutánokra tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a múzeumok, amik az új évben is rengeteg különleges tárlattal várják a látogatókat.

Január 7-ig még várja az érdeklődőket a sikeres Renoir – A festő és modelljei című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, azonban a nagy kiállítás mellett még számtalan tárlat várja az érdeklődőket az új év első hónapjában. A Hamu és Gyémánt gyűjtötte össze az 5 legérdekesebb kiállítást, amiket nem érdemes kihagyni januárban.

Divat & Város – Kiscelli Múzeum

Április 14-ig nézhetik meg az érdeklődők a Kiscelli Múzeumban a Divat&Város című kiállítást, ami az 1873-tól napjainkig tartó ruhatrendeket mutatja be a főváros 150 évfordulójának alkalmából.

A kiállítótermekben több mint 120 öltözéket tekinthető meg, amelyek segítségével nem csak a divat változását figyelhetjük meg, hanem társadalmi-gazdasági összefüggésre is választ kaphatunk.

Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában – Műcsarnok

A Műcsarnokban február 11-ig tekinthetjük meg a Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában címmel életre hívott kiállítást, ami a 19. századi Ázsiában alkotó magyar építészekre fókuszál.

A tárlaton megtekinthetjük az építészek tervrajzain, dokumentációin keresztül nyerhetünk betekintést abba, hogy miből inspirálódtak alkotásaikhoz a szakemberek és hogyan keveredtek a magyar építészek víziói az ázsiai kultúrával, valamint láthatjuk azt is, hogyan hatottak mindezek a hazánkban épített alkotásokra.

Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből – Millennium Háza

Január negyedik hetétől, azaz január 22-től látható a Városligetben található Millenium Házának kiállítótermében Mélység/élesség című kiállítás, ahol a Magyar Fotógráfiai Múzeum legkiválóbb képeit tekinthetjük meg.

Az április 22-ig látogatható tárlat bemutat dokumentarista képeket, sajtófotókat, de elvont alkotásokat is, így tisztelegve a hagyományos fotográfia előtt.

TechnoCool – Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) – Magyar Nemzeti Galéria

Február 11-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában a TecnoCool névre keresztelt tárlat, ami bemutatja azoknak a képzőművészeknek a munkáit, aki a rendszerváltás követő első évtizedben, a kulturális és gazdasági szabadság legelső hullámában alkottak hazánkban.

A közel 60 művész munkáit bemutató kiállítás egyesekben nosztalgiát ébreszthet, amíg másoknak egy új képet adhat az ’90-es évek Magyarországának művészetéről.

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után – Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Tér

Érdemes a TechnoCool mellett időt szakítani a Várkert Bazárban található YBL6 Művészeti Téren megtalálható Vagyok, aki vagyok című kiállítást is megnézni, ugyanis az itt található kollekció a már említett tárlattal összekötve érdekes és átfogó képet ad a 20. század magyar művészetéről.

A téren 120 képet nézhetünk meg a Jáky-gyűjteményből, amelyekkel betekintést nyerhetünk második világháború utáni magyar festészet legkülönbözőbb stílusirányzataiban. A különleges kollekciót június 22-ig csodálhatják meg az érdeklődők.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Pierre-Auguste Renoir Monet feleségéről készített festménye a Renoir - A festő és modelljei című kiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter)