92 évesen távozott a világból Mario Zagallo, aki mint játékos és szövetségi kapitány is többszörösen világbajnok, a brazil labdarúgás és a sportág egyik legnagyobb alakja.

92 éves korában elhunyt Mario Zagallo, akit játékosként és szövetségi kapitányként is tisztelegve emleget a futballvilág. Ő volt az, aki rekordot jelentő öt alkalommal jutott el a világbajnokság döntőjébe a brazil válogatottal, és négy alkalommal diadalmaskodott.

A legendás labdarúgó hosszú és kivételes pályafutása során először játékosként, majd szövetségi kapitányként emelte a brazil futballt a csúcsra. 1958-ban és 1962-ben mint játékos, 1970-ben mint szövetségi kapitány hozta el a világbajnoki címet, majd később, 1994-ben és 1998-ban a stáb tagjaként is részt vett a válogatott sikerében és bukásában.

A brazil labdarúgó-szövetség elnöke, Ednaldo Rodrigues, a hír hallatán megrendülten fejezte ki részvétét a gyászoló családnak és szurkolóknak.

Szolidaritásunkat fejezzük ki családtagjainak és szurkolóinak a gyász eme pillanatában labdarúgásunk nagy hősének távozása miatt”

– mondta Rodrigues. A szövetség mellett számos klub és rajongó is megemlékezett róla a közösségi médiában, dicsőítve őt mint odaadó apát, szerető nagyapát, gondoskodó apósnak, hűséges barátnak, győztes szakembernek és nagyszerű embernek.

Zagallo öröksége mély nyomot hagyott a sportban, és neve örökké él majd a futball történetében, mint aki a keménységét, a dicsőség iránti vágyát és a hazaszeretetet a pályán és azon kívül is megtestesítette. Az ő távozása nemcsak Brazília, hanem az egész sportvilág számára jelent veszteséget.

(Borítókép: Mario Zagallo. Fotó: Getty Images)