Magyarországon minden nap több ezer használt autót hirdetnek meg a hirdetési portálokon, az egyszerűbb autóktól a luxus SUV-ig. A járművek átlagos eladási időtartama változó, és van néhány modell, amelyek különösen gyorsan találnak új gazdára.

A carVertical autóipari adatkezelő cég kutatása szerint a magyarok leginkább a kompakt autókat kedvelik, mivel ezek találnak új gazdára a legrövidebb idő alatt. A Suzuki Swift a leggyorsabban eladható autó Magyarországon, mindössze átlagosan 18,1 nap alatt cserél gazdát, és különösen népszerű a városi ingázók körében.

A második helyen a Toyota Hilux (19,2 nap) áll, majd következik a Volkswagen Lupo (21,9 nap), a Peugeot 307 (22,3 nap) és a Renault Zoe (23,3 nap).

A cég szakértője, Matas Buzelis, meglepve nyilatkozott a Renault Zoe sikeréről:

Ez a modell városi gépjárművezetők számára is ideális választás, és ez látszik az eladási adatokon.”

Azonban nem minden autó talál gyorsan új gazdára. Magyarországon az Opel Grandland X a leglassabban eladható jármű, átlagosan 60,9 nap alatt talál új tulajdonost. Hasonlóan hosszú eladási idővel rendelkeznek a Volkswagen Arteon (59,5 nap), az Alfa Romeo Stelvio (55,2 nap), a Peugeot 2008 (53,5 nap) és a Ford Mustang (51,9 nap) modellek.

A luxus és prémium autók eladása általában nehezebb, mivel csak a gépjárművezetők kis hányada engedheti meg magának ezeket az autókat.

Végül fontos megjegyezni, hogy a népszerű autók eladása nem mindig egyszerű feladat. Például a Volkswagen Golf vagy a BMW 3-as sorozat esetében az eladóknak több türelmet kell tanúsítaniuk, mivel a vásárlóknak számos lehetőségük van választani.

(Borítókép: Suzuki Swift. Fotó: Getty Images)