A tengerszint emelkedése globális fenyegetést jelent számos part menti város számára, amelyek 2030-ra eltűnhetnek, ha nem történnek meg a szükséges éghajlatvédelmi intézkedések.

A globális felmelegedés és a gyorsan emelkedő tengerszint egyre sürgetőbb aggodalomforrást jelent a világ számos part menti városa számára. A Climate Central szervezet térképe szerint több város is komoly veszélyben van, és ideális esetben a kormányok hamarosan lépéseket tesznek az éghajlati válság kezelésére. Ha nem, az alábbi városok kerülhetnek komoly veszélybe:

New Orleans, Amerikai Egyesült Államok

A város töltésekkel és árvízfalakkal rendelkezik, amelyek védelmet nyújtanak az északi Maurepas-tó, valamint a déli Salvador-tó és a Kis-tó árvizei ellen.

E védelem nélkül New Orleanst súlyosan fenyegetné az emelkedő tengerszint. Azonban még a védelmi intézkedések megléte mellett is, a kár katasztrofális lehet. A 2005-ös Katrina hurrikán idején több mint 50 lefolyó és árvízfal meghibásodása történt, amelyek áradást okoztak a város 80%-ában és az egész Szent Bernát plébánián.

Velence, Olaszország 

A közeljövőben Velencét két veszély fenyegeti: a tengerszint emelkedése és maga a város süllyedése évente két milliméterrel.

Miután már súlyos áradások sújtották, az éghajlatváltozás valószínűleg növeli a dagály gyakoriságát, amely elönti a várost. És bár vannak árvízvédelmi rendszerei, a válság súlyosbodásával egyre nehezebb lesz fenntartani őket.

Bangkok, Thaiföld 

Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a thai főváros lehet az a város, amelyet rövid távon a leginkább sújt a globális felmelegedés. Bangkok mindössze öt láb (1,5 méter) tengerszint feletti magasságban fekszik, és sokkal gyorsabban süllyed, mint Velence. A város sűrű agyagos talajba épült, ami még hajlamosabbá teszi az árvizekre.

2030-ra Tha Kham és Samut Prakan part menti területeinek nagy része víz alá kerülhet. Ugyanez vonatkozik a fő repülőtérre, a Suvarnabhumi International-re is.

Malé, Maldív-szigetek 

A Maldív-szigetek szigetországa már régóta tisztában van a tengerszint emelkedésének veszélyével. Egy úszó város építését is elkezdték, hogy kezeljék a folyamatosan növekvő veszélyt.

A maldív főváros infrastruktúrája és a környező szigetek veszélyben vannak. A repülőtértől Hulhumalé szigetéig az emelkedő dagály komoly problémát jelent.

Nagoja, Japán 

A tengerparti elhelyezkedése miatt Nagoja és más japán városok fokozottan kitettek az emelkedő tengerszint veszélyeinek, különösen a májusi és októberi tájfun szezonok idején. Bár a legtöbb terület jól felszerelt a vészhelyzetek kezelésére, Nagoya ipari kikötője és a Nagara és Kiso folyók mentén elhelyezkedő nyugati részek különösen fogékonyak lehetnek a szélsőséges áradásokra és viharokra. Az elkövetkező években ezeknek a területeknek fokozott figyelmet kell szentelni a tengerszint emelkedésével kapcsolatos védekezés terén.

Kalkutta, India 

Kalkutta és környéke évszázadok óta ismert termékeny és gondosan megművelt földjeiről, amelyek hozzájárultak a régió virágzásához. Azonban a város gyors terjeszkedése aggodalomra ad okot, mivel ez csökkenti a természetes vízelnyelő területeket. A monszun szezonban ez fokozottan problémássá válhat, amikor a heves esőzéseknek kevesebb hely áll rendelkezésre a természetes felszívódásra. A város és környéke ezért fokozottan kitéve az árvizek és a monszun okozta vízszintemelkedés veszélyeinek.

(Borítókép: Velence. Fotó: Getty Images)