A kínai holdújév, vagy tavaszünnep nemcsak Kínában és a világ kínai közösségeiben nagy ünnep, de a Távol-Kelet számos más országában is.

Sokan nem tudják, hogy Kínában luniszoláris naptárat használnak, amely azt jelenti, hogy a naptárrendszer figyelembe veszi a hold és a nap járását is. Az újévet megelőző este hazatérnek a közeli és távolabbi családtagok egy hagyományos kínai vacsorára, megajándékozzák egymást, vígadnak és beszélgetnek. Az idén február 10-ére esik a Holdújév, azonban a tavaszfesztivál már januárban kezdetét veszi. 

Felkészülés

Kínában az év legfontosabb ünnepe az újév köszöntése, ezért ennek megfelelően készülnek is rá.  A házat ekkorra teljesen kitakarítják – jelképezve a rossz, ártó dolgok eltávolítását és beengedve az újévi szerencsét. Mindenki új, csillogó ruhát visel, sőt még a betegeskedők is felkelnek az ágyból, nehogy a következő évet is így töltsék. 

A legfontosabb nap

Újév előestéje – amely egyfajta keveréke az általunk ismert Szentestének és Szilveszternek – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, és együtt ünneplik az előző esztendőt. Hagyományos játékokat (kártyát, madzsongot) játszanak, beszélgetnek, tévét néznek és természetesen nem hiányozhat az ünnepi vacsora sem. Az ünnephez hozzátartozik a petárdázás is, amelynek célja is van: a rossz szellemek elijesztésére szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. 

Megáll az élet

Az újévi ünnepkör hagyományosan 15 napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, de a kínaiak így is közel egy hét szünetet kapnak.

Ekkor Kína-szerte napokra megáll az élet, még az üzletek sem nyitnak ki.

Leáll a gyártás, a fuvarozás és a közszolgáltatások is csak őrlángon égnek. A jeles napok után Kínában visszatérnek a hétköznapok, és gyakorlatilag ott folytatódik minden, ahol abbahagyták: a következő újévig nincsenek szabadnappal járó hagyományos ünnepnapok, csak kisebb jelentőségű alkalmak. Mivel a gyártást végzők is teljes eltávon vannak ebben az időszakban, így a különböző, Kínában előállított luxuscikkek rendelésének nem ez az időszak kedvez a leginkább.

A legnagyobb divatmárkákat, elektromos kütyüket (telefon, táblagép stb.) gyártó üzemek is teljesen leállnak. 

Legyünk türelemmel a hazánkban élő kínai állampolgárokkal is, ugyanis általánosságban véve igyekeznek ilyenkor ők is hosszabb szabadságra menni és hasonlóan ünnepelnek, mint hazájukban tennék. 

2024 a sárkány éve lesz

Az ősi kínai horoszkópban a sárkány egy erőteljes és jelentős szimbólum, és amikor a sárkány évét üdvözöljük, általában azt tartják, hogy különösen kreatív, szerencsés és nagy lehetőségekkel teli év vár ránk. 

A sárkány a kínai csillagjegyek sorrendjében az ötödik állat. A kínai kultúrában jó szerencsét, erőt, egészséget és a férfiasság Yang elemét szimbolizálja. A sárkány egyedülálló, mert ez az egyetlen mítikus lény az összes kínai csillagjegy között, és a sárkány évében több gyermek születik, mint bármely más állat évében. Íme az elmúlt öt esztendő újévi dátuma és a hozzájuk tartozó csillagjegyek Kínában: 

  • 2020 Jan. 25, 2020 (szombat) Patkány
  • 2021 Feb. 12, 2021 (péntek) Bivaly
  • 2022 Feb. 1, 2022 (kedd) Tigris
  • 2023 Jan. 22, 2023 (vasárnap) Nyúl
  • 2024 Feb. 10, 2024 (szombat) Sárkány

(Borítókép: 2024 a sárkány éve lesz Kínában. Illusztráció: Nora Carol Photography/Getty)