A közvélemény sokszor a videojátékokat okolja a társadalmi erőszakért, de vannak esetek, ahol a bűnözők maguk is elismerik, hogy filmek ihlették őket.

Született gyilkosok (1994)

Az eset, amelyben Sarah Edmondson és Ben Darras érintett volt, sokkoló hatással volt a közvéleményre. Egy kisboltban dolgozó nőt támadtak meg, aki a brutális támadás következtében nyaktól lefelé lebénult. A támadók, Edmondson és Darras, LSD hatása alatt többször is megnézték a Született gyilkosok című filmet, ami inspirációként szolgált a bűncselekményhez. A film, amelynek erőszakos és provokatív tartalma ismert, hatással volt a pár döntéseire.

A támadás után Sarah Edmondsont édesapja tartoztatta fel, amikor az FBI már a nyomukban járt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Edmondson apja először hallgatásra és tagadásra biztatta lányát. Azonban később Edmondson és Darras egy másik, még brutálisabb gyilkosságot is elkövettek. Ebben az esetben egy Bill Savage nevű üzletembert öltek meg.

A bírósági tárgyalás során Sarah Edmondsont 35 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és 2010-ben feltételesen szabadlábra helyezték Oklahomában. Ben Darras viszont életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és többször is kérvényezte az ítélet felülvizsgálatát, de eddig eredménytelenül.

Mechanikus narancs (1971)

A Mechanikus narancs, Stanley Kubrick rendezésében, egy meglehetősen megosztó film. Sokan remekműként tekintenek rá, míg mások számára érthetetlen és megdöbbentő. Stanley Kubrick maga is ambivalens érzelmekkel viseltetett a film iránt, mégis végül elkészítette. A film erőszakos és provokatív jelenetei több valóságos bűncselekmény inspirációjául szolgáltak.

Az egyik legijesztőbb eset 1973-ban történt, amikor egy szexuális erőszakot elkövető csoport az Ének az esőben című dalt énekelte a támadás alatt, ami közvetlenül a filmből származik. Ez a brutális cselekmény rávilágít a film és a valós élet közötti lehetséges kapcsolatra.

Egy másik esetben Peter Foster 1989-ben és 2002-ben követett el gyilkosságokat, ahol szándékosan a film főszereplőihez hasonló öltözetet viselt. Foster tettei nyilvánvalóan befolyásolva voltak a Mechanikus narancs ábrázolásával és stílusával. 2003-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Rémálom az Elm utcában (1984)

A Rémálom az Elm utcában című horrorfilm ikonikus főgonosza, Freddy Krueger, nem valószínű, hogy sokak példaképe lenne, de Daniel Gonzalez esetében ez másképp alakult. A The Guardian beszámolója szerint Gonzalez rajongott a karakterért, és ez végzetes következményekkel járt. 2004-ben egy háromnapos ámokfutás során Gonzalez négy embert ölt meg és további kettőt súlyosan megsebesített. Ez a szörnyű eseménysorozat rávilágít arra, mennyire mélyen hatolhatnak be a filmek a nézők tudatába.

Gonzalez elfogása után pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá, ahol elmondta, hogy belső hangokat hallott, és gyakran elgondolkodott azon, milyen lehet Freddy Kruegernek lenni. 

A bírósági tárgyalás során Daniel Gonzalezt egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetbe helyezték, ahol később öngyilkosságot kísérelt meg. 

(Borítókép: A Rémálom az Elm utcából Freddy Kruegernek öltözött férfi. Fotó: Getty Images)