A KSH legfrissebb jelentése szerint az elmúlt nyolc év során több, mint két és félszeresére emelkedtek a lakásárak. Ez az arány európai viszonylatban is az egyik legmagasabb. A piacot a tavalyi évben hanyatló forgalom és általánosságban stagnáló árak jellemezték. A használt lakások értéke eleinte még 3,9 százalékkal emelkedett, de a következő negyedévben már 2,2 százalékos csökkenés jellemezte.

Ugyan 2015 után látványos mértékben felgyorsult a piacon az áremelkedés, ez 2020-ban átmenetileg mérséklődött. Míg 2018-ban átlagosan 6 év volt a lakások megfizethetősége, 2022-ben már közel 7 évnyi keresetől lehetett kifizetni egy használt lakás teljes árát. 2023-ban az árak, bár kis mértékben, de újra csökkenni kezdtek. 

2023-ban az ingatlanok átlagos vételára 57 millió forint volt. 

Mérséklődtek az árak

A piacot szemléletesen tükröző reálárindex 2022 második negyedévében tetőzött. Budapesti viszonylatban a tranzakciók közel 40 százaléka befektetés motiválta vásárlás volt. 2023 októberére Budapesten az árak 0,7 százalékkal mérséklődtek, míg a nyugat-dunántúli régióban 1,7 százalékkal emelkedtek.

A felmérés alapján a használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten november első hetében 943 ezer forint volt, az új lakóingatlanoké pedig 1,3 millió forint.

A vármegyeszékhelyeken a legmagasabb árat Győr, Veszprém és Debrecen mutatja, míg Salgótarjánban és Békéscsabán a legalacsonyabbak az átlagos négyzetméterárak. Az újépítésű házak beruházói 1,2-1,5 milliós négyzetméter árat szeretett volna elérni, ez sikerült is a piac tetőzésekor, mostanra viszont nagyjából egymillió forintra szorult vissza az újépítésű négyzetméter-ár, ezt a csökkenést pedig követi a használtpiac is.

„Az árak természetesen a használt lakások piacán is terület specifikusak, nézzünk az általános példa kedvéért egy átlagos, kétszobás, 50 négyzetméteres panellakást. A panellakások a piac legfőbb mércéi, az áringadozásukat előbb-utóbb a téglalakások és a kertes házak is arányosan lekövetik. Az elmúlt három évben egy ilyen lakás ára is folyamatosan változott: 28 millió forintért is hozzá lehetett jutni, de a legmagasabb értéke egészen 46 millió forintig felkúszott. Jelenleg nagyjából 36 millió forintért vásárolhatjuk meg a példában szereplő lakást, ez az érték a következő hónapokban várhatóan kicsit csökken még” – árulta el Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Tovább nyílik az „árolló”

2024-ben folytatódhat az ár-olló kinyílása, azaz a régebbi használt ingatlanok ára hosszútávon várhatóan jelentősen elszakad majd az új ingatlanokétól.

Az ingatlanok reálértékét tekintve hosszú távon kisebb méretű növekedésre számíthatunk, ezt azonban nagyban meghatározza az infláció mértéke.

Új lakástámogatások

Az ingatlanárakat az is befolyásolja, hogy 2024-re több állami kedvezmény is megszűnt vagy átalakult. Eltűnt a CSOK korábbi formája, helyét a CSOK Plusz vette át január elsejétől. Az új hitelkonstrukció 15, 30 vagy akár 50 milliós formában is elérhető, a kormány egyszerre kombinálta kamattámogatással és tartozás-elengedéssel. A CSOK Plusz a falusi CSOK-kal és a megváltozott feltételekkel bíró babaváró hitellel együtt is igényelhető. A nagyvárosi CSOK kivezetése év végi rohamot hozott a piacon, a 2023-as novemberi kereslet-adatok 16 százalékkal múlták felül a 2022-es statisztikát. Ez azt mutatja, hogy sokan még az utolsó pillanatban éltek a megszűnő lehetőséggel. A kereslet a 2024-es esztendőben várhatóan tovább erősödik majd, ehhez hozzájárul, hogy sokan az eddig várakozók közül is piacra lépnek, látva a javuló tendenciát.

(ksh)

(Borítókép: Kulcsátadás. Illusztráció: Witthaya Prasongsin/Getty)