Enyhe évvége és évkezdet után megérkezett az igazi tél hazánkba is. A következő napokban várhatóan napsütés és hózáporok váltják egymást az ország különböző pontjain, miközben éjszaka akár mínusz 16 fokra is hűlhet a levegő. Ennek apropóján előkerestük, hogy melyek Magyarország leghidegebb pontjai és hol mérték a valaha volt legalacsonyabb hőmérsékletet.

A jelek szerint véget érhet az év eleji és év végi enyhébb időjárás. Hétfőn már kifejezetten „csípős” idő volt jellemző hazánk területén, és ez csak fokozódni fog. Kedden napos, száraz téli időre számíthatunk, azonban reggel már -15 és -5 fok között lesz a hőmérséklet, míg délután +1 fok körül alakulnak a napi maximumok. Egész héten az lesz jellemző, hogy napsütés és hózáporok váltják egymást az ország különböző pontjain, miközben éjszaka akár mínusz 16 fokra is hűlhet a levegő.

Az ország leghidegebb pontjai

A hidegrekordok az utóbbi években zömmel Zabarban dőlnek meg. A Nógrád megyei településen évente akár több alkalommal is előfordul, hogy megdől a napi hidegrekord. Ez a rekord azt jelenti, hogy az adott napon hol volt a leghidegebb, amióta van mérés Magyarországon. A zabari zimankó nem viccel: mértek itt már télen többször is mínusz 25-30 fokot, de volt, hogy augusztus közepén is 4,9 fokig csökkent a hőmérséklet.

A valaha volt legalacsonyabb hőmérsékletet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mérték

A valaha mért leghidegebb hőmérsékletet Görömbölytapolcán (Miskolc mellett) mérték, ez -35 fok volt 1940. február 16-án. 2021. február 14-én a sajtóban felröppent a hír, hogy a Bükk-fennsík Nagymező néven ismert területének egyik pontján minden idők leghidegebb magyarországi hőmérsékletét mérték: -35,5 Celsius-fokot. A rekordot végül nem ismerték el, ugyanis  a hivatalos adatok településekre vonatkoznak, nem pedig nyílt terepre.

(Borítókép: Fagyos táj. Illusztráció: George W Johnson/Getty)