Nemsokára a végéhez érhet a párizsi Notre-Dame-székesegyház rekonstrukciója. A tetőn dolgozó ácsok nemrég elérték az épület legmagasabb pontját, néhány hete a szélkakast visszahelyezték a magasba.

Kitűnően halad a 2019-ben leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítése, olyannyira, hogy az építők nemrég bokrétaünnepet tartottak, ami a hagyományok szerint akkor esedékes, ha elkészült az adott épület tartószerkezete. Az ácsok a tető rekonstruálásakor a legmagasabb pontot is elérték, Emmanuel Macron francia elnök X-en közölt bejegyzése szerint a legfiatalabb munkás helyezte el a bokrétacsokrot az épület tetején. 

A templom tetőzeti favázát a középkori terv szerint építették vissza. Kézi szerszámokat, fejszét és fűrészeket használtak, hogy valóban kézműves műremek legyen a középkori tető rekonstruálása – idézte a Blikk Philippe Jost, a párizsi Notre-Dame újjáépítésének vezetőjét a Euronews tudósításából. A riportból az is kiderül, hogy néhány hete a szélkakas is visszakerült a magasba, valamint a modern kor biztonsági vívmányait is helyet kapnak az épületben.

A tető alá például egy párásítással működő tűzgátló rendszer kerül.

A rekonstrukciós munkálatokon különleges tudású szakemberek vesznek részt, az ácsokon kívül kő- és üvegművesek, szobrászok és orgonaépítők is azon dolgoznak, hogy minél előbb átadhassák az épületet, amely esemény a párizsi olimpiával együtt igazán különlegessé teheti Párizs idei évét.

(Borítókép: Notre-Dame-székesegyház. Fotó: Getty Images)