Titkos feljegyzés került elő II. Erzsébet királynő halálának körülményeiről. A dokumentumot Robert Hardman, a Daily Mail című brit lap királyi tudosítója hozta nyilvánosságra.

Egy világot rendített meg a hír, amikor 2022 szeptemberében II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után, életének 97. és uralkodásának 71. évében meghalt. A néhai uralkodó Balmoralban, a királyi család nyári, skóciai rezidenciáján hunyt el. A halála után nemzeti gyászt hirdetett a brit kormány, majd a több mint egyhetes gyászszertartások után egy nagyszabású állami temetésen helyezték végső nyugalomra. Most, több mint egy évvel később a halálának körülményeiről egy eddig a nyilvánosság számára ismeretlen feljegyzés került elő, amelyet a néhai királynő halálos ágyánál jelen lévő Sir Edward Young készített 2022. szeptember 8-án. A dokumentumban szó szerint az áll:

Nagyon békésen. Álmában. Eltávozott. Idős kor. Nem kellett semmin aggódnia. Fájdalom nélkül.

A feljegyzést Robert Hardman, a DailyMail című brit lap királyi tudósítója hozta nyilvánosságra a nemrég megjelenő, Károly királyról szóló életrajzi könyvében, amelyben további részletek is olvashatók II. Erzsébet haláláról. Többek között az is kiderül a kötetből, hogy a királynőt felváltva látogatta az ágyánál Anna hercegnő, egy közeli templom lelkésze és Erzsébet rangidős öltöztetője. Közvetlenül a halála előtt az uralkodóval egy órát töltött el hármasban Károly és felesége, Kamilla. A későbbi király ezután szólt a fiainak, hogy jöjjenek Skóciába, hogy elköszönhessenek a nagyanyjuktól. II. Erzsébet végül akkor hajtotta örök álomra a fejét, amikor Károly gombászni ment, hogy „kiszellőztesse” a fejét. Édesanyja halálhírét Balmoralba visszafelé autózva közölték vele, ekkor szólítva őt először őfenségének. Amikor később a Buckingham Palota hálózatán keresztül felhívta Vilmos herceget, az operátornak még csak annyit mondott, hogy „én vagyok az”, mert nem szerette volna elárulni, hogy már ő a király – írja a  BBC  cikke nyomán a  Blikk

A Buckingham Palota úgy reagált a könyvre, hogy nem kommentálnak semmiféle „nem hivatalos” életrajzi kötetet.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: Getty Images)