Az idei nyáron már lehet nem is láthatjuk Zakynthos egyik fő látványosságát.

Sok magyar kedvenc szigete görög szigete Zakynthos, mivel az olcsó, fapados légitársaságok is repülnek oda, sőt autóval is könnyen megközelíthető. Ha rákeresünk a szigetre, akkor számtalan képet találhatunk egy homokos öbölről, aminek közepén egy régi hajó roncsai találhatóak és ez nem is véletlen, ugyanis a Navagio Beach és a 43 éves hajóroncs a sziget egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett látványossága, ahová az utazási társaságok rendszeresen indítanak kirándulásokat, sőt, sok hajózási vállalat is építette arra, hogy a tenger felől mutassa meg a látványosságot az érdeklődőknek. Ez az üzlet hamarosan azonban megszűnik, ugyanis a hajó állapota jelentősen megromlott az utóbbi években, és lassan felemészti a tenger.

Az Euronews beszámolója szerint a roncs, az 1980-ban zátonyra futott MV Panagiotis hajó maradványa, amiről számos pletyka kering. A legnépszerűbb történet szerint a hajón csempészárut szállítottak, a legénység pedig egy borzasztó viharba keveredett, miközben megpróbált elmenekülni az őket üldöző haditengerészet elől. A hajó a zátonyra futása óta érintetlenül hevert, azonban 2022-ben egy földcsuszamlás történt az öbölben, amit egy egy 5,4-es erősségű földrengés váltott ki Kefalonia és Zakynthos között. Ekkor megtiltották a turistáknak, hogy bejussanak a strandra, így már csak a víz felől közeledve lehetett megcsodálni a roncsot közelről. Az elmúlt napokban azonban napvilágot látott egy Instagram-bejegyzés, amely bemutatja, hogy mennyit romlott a hajó állapota az elmúlt évtizedben az időjárási viszontagságok miatt.

A lakosok és a turisztikai szereplők felszólították a hatóságokat, hogy próbálják meg megvédeni a roncsot, annak turisztikai jelentősége miatt, de akadtak olyanok is, akik felajánlották, hogy saját pénzükből is hajlandóak finanszírozni a látványosság megőrzését.

Ha a hír ellenére vagy pont amiatt tervezi, hogy még idén meglátogatja a szigetet, akkor nézze meg ezt a videót, hogy jobban megismerje utazása előtt Zakynthost:

(Euronews)

(Borítókép: Zakynthos. Fotó: GettyImages)