Jelentősen megnövelték az IKEA kiadásait a vörös-tengeri hajózási zavarok következtében megemelkedett szállítási költségek. A folyamatra reagálva a lakberendezési vállalat fontos bejelentést tett a tervezett árcsökkentésekkel kapcsolatban.

Szembetűnő árcsökkentéseket tervezett az idei évre az IKEA legtöbb üzletét tulajdonló Ingka Group nevű vállalat, ám a vörös-tengeri hajózási zavarok miatt megnövekedett szállítási költségek hírére joggal kezdtek aggódni az emberek, hogy a csökkentésből a végén még áremelés lesz. Ha a drágulásban nem is, abban szinte mindenki biztos volt, hogy a vállalat kénytelen lesz megszegni az ígéretét és az árak a jelenlegi szinten maradnak.

Mégis, Jesper Brodin, az Ingka Group vezérigazgatója a Világgazdasági Fórum éves találkozója előtt azt közölte, hogy az IKEA továbbra is elkötelezett az állandó árcsökkentések mellett.

A cégcsoport 2023. szeptembere és novembere között több mint 1 milliárd eurót (379 milliárd 844 millió forint) fordított árcsökkentésre az üzleteiben, az árak mérséklését pedig idén is folytatni kívánják. Mindezt annak ellenére, hogy a vállalatnak jelentősen növelnie kellett a szállításra szánt kiadásait, miután a hajózási óriáscégek kénytelenek voltak átirányítani a szállítmányokat Afrika megkerülésével, ami körülbelül 10 nappal hosszabb és jóval költségesebb út. A globális kereskedelmet a jemeni húszi fegyveresek hajók elleni támadásai jelentősen megzavarták, így a svéd cég december 19-én azt közölte, hogy a kialakult helyzet miatt késésekre is kell számítani, ami bizonyos termékek elérhetőségét is korlátozhatja.

Más szállítási lehetőségeket vizsgálunk, hogy biztosítsuk termékeink elérhetőségét

– közölte akkor a cég egyik szóvivője.

(Pénzcentrum)

(Borítókép: Ikea. Fotó: Getty Images)