Kegyetlen gyermekbántalmazási ügyeket fedtek fel rendőrségi és bírósági mulasztásokról szóló, kiszivárgott jelentések nemrég az angliai Greater Manchesterben található Rochdale-ben. A dossziék szerint a fiatal lányokat a hatóságok jóformán „kiszolgáltatták” a pedofiloknak azzal, hogy nem vizsgálták ki a hiteles bizonyítékokat.

Sokkoló részletek kerültek napvilágra a Rochdale-i gyermekabúzusok ügyében. A kiszivárgott rendőrségi és bírósági mulasztásokról szóló jelentésekben nem kevesebb mint 96 férfit azonosítanak, akik máig potenciális kockázatot jelentenek a gyerekekre nézve. Ezek a személyek állítólag csak egy részét teszik ki a korábbi visszaélésekben ténylegesen érintett férfiak számának. A megnevezett pedofil személyeken túl a dokumentumokban néhány áldozat megrázó történetét is részletezik.

Meghalt, miután segítséget kért

A 15 éves Victoria Agoglia öt nappal azután halt meg, hogy meglátogatta az 50 esztendős Mohammed Yaqoob otthonát. A férfi heroint injektált a lányba, akinek végül túladagolás okozta a vesztét. A jelentésekből kiderül, hogy Agoglia a halálát megelőzően, még 2003-ban levelet írt a rendőrségnek azt részletezve, hogyan bújt ágyba nála idősebb férfiakkal. Az üzenetben úgy fogalmazott:

A felüknek még a nevét sem tudom.

A lányt rendszeresen, csoportosan megerőszakolták pénzért és kábítószerekért cserébe. Maggie Oliver, a Greater Manchester-i Rendőrség volt nyomozója a felmondása után fedte fel a rendőrség hibáit és elárulta, hogy Agoglia levele egy hatósági jelentésben szerepelt, amelyből az is kiderült, hogy soha nem intézkedtek az ügyben.

Ellopott magzat

Csak 44-es számú gyermekként hivatkoznak egy jelentésben arra a 13 éves lányra, aki a nemi erőszakot követően teherbe esett, majd abortuszt végeztek rajta. Mint kiderült, a rendőrség emberei titokban ellopták a Rochdale-i kórházból a magzatot, hogy DNS-tesztet végezzenek rajta anélkül, hogy erről értesítették volna a lányt vagy annak szüleit. Miután a teszt negatív lett az akkori nyomozásban szereplő lehetséges gyanúsítottakra nézve, a magzatról megfeledkezve azt a Rochdale-i rendőrörs fagyasztójában hagyták, mígnem egy rutinellenőrzés során előkerült. Ebben az időben a lány még mindig folyamatos abúzus áldozata volt, egy alkalommal pedig majdnem Pakisztánba vitték őt az erőszaktevői.

Végül az őt bántalmazó férfiak bíróság elé kerültek 2012-ben, ám a férfit, aki teherbe ejtette, nem vádolták meg nemi erőszakkal. Ehelyett összeesküvés és szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem miatt zárták börtönbe nyolc évre úgy, hogy legkorábban négy év fogság után szabadulhatott. Az áldozat később arról számolt be, hogy véletlenül belebotlott a férfiba az egyik helyi szupermarketben, ugyanis semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy korábbi erőszaktevőjét szabadon engedték.

Babaruhában ugattatták az áldozatokat

Egy gyerek egy alkalommal arról számolt be a Greater Manchester-i Rendőrségnek, hogy férfiak ketrecekben tartottak vele egykorú lányokat, akiket babáknak öltöztettek fel és ugatásra kényszerítették őket. Miután a vallomást tevő lány elköltözött Greater Manchesterből és máshol vették gondozásba, a rendőrség félresöpörte az ügyet. A jelentésben egy 15 éves lányról is szót ejtenek, akit egy strici ejtett teherbe, ám ellene sem indult eljárás.

„Ezeket a jelentéseket olvasni is nehéz” – kezdte Andy Burnham, Greater Manchester polgármestere a dokumentumokat látva. „Részletes és elszomorító beszámolók arról, hány fiatalt hagytak cserben. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akiknek volt bátorságuk előállni és megosztani, hogy mi történt ezekkel a gyerekekkel. Tudjuk, milyen nehéz lehetett és még mindig az. Sajnáljuk, hogy ilyen súlyosan cserbenhagyta önöket a rendszer, amelynek védelmet kellett volna nyújtania. Felszólítottam a Greater Manchester-i Rendőrséget és a Rochdale-i Bíróságot, hogy mihamarabb intézkedjenek, a jelentések alapján indítsanak nyomozást és vegyék üldözőbe a lehetséges elkövetőket” – fogalmazott Andy Burnham polgármester.

(DailyStar)

( Borítókép: Illusztráció/Getty Images)