A magyar határ közelében fekvő Légrádban nem ez az első akciós lakóépület, de 13 eurócentért, azaz nagyjából 50 forintért még sosem lehetett otthont vásárolni a horvát városban.

A Dráva folyó partjánál található, 2000 fős lakossággal rendelkező kisváros, Légrád megpróbálja megállítani a népességének csökkenését, ezért különleges akciót hirdetett, aminek keretén belül egy jelképes összegért, 13 eurócentért ad el házakat azoknak, akik odaköltöznének.

Arról már sokszor hallhattunk, hogy Olaszországban vagy Franciaországban egyes településeken 1 euróért lehetett ingatlanhoz jutni, de még ennek ellenére is különleges, hogy valahol durván 50 forintért juthatunk hozzá egy házhoz.Természetesen meg van az oka, hogy miért nem 1 eurós akcióval állt elő a kisváros. 

Horvátország tavaly vezette be az eurót, mint fizetőeszközt, ami előtt kunát használtak az országban, így nem meglepő, hogy az „egy kunás házak” terjedtek el az országban. A valutaváltás idején 1 kunáért 0,13 ezrót adtak, Légrád pedig nem emelte ingatlanjai árát azóta sem.

Az ingatlanokra pályázó leendő beköltözőknek 45 évnél fiatalabbnak, büntetlen előéletűnek kell lenniük, házasságban vagy élettársi kapcsolatban kell élniük, és nem rendelkezhetnek más ingatlannal – derül ki a themayor.eu beszámolójából.

A város polgármestere, Ivan Sabolic elmondta, hogy 2018-ban hirdettek már ilyen akciót, ami sikeresnek bizonyult, ugyanis akkor öt beköltözésre alkalmas házat adtak el, amelyek közül háromba már be is költöztek a családok, és nőtt a bölcsődébe járó gyerekek száma is.

(themayor.eu)

(Borítókép: Egy ház kulcsai. Fotó: GettyImages)