A BBC által megszerzett felvételen látható, ahogy nyilvánosan elítélik a tizenéves fiút, azért mert K-drámát néztek.

Észak-Korában minden dél-koreai termék tiltott, így az ott gyártott szappanoperákat, azaz „K-drámákat” is illegális nézni a Kim Dzsongun által vezetett országban. A szigoró tilalom ellenére azonban vannak, akik vágynak egy kis tiltott élvezetre és a tiltások ellenére is hozzájutnak és megnézik a dél-koreai gyártású sorozatokat. Egy észak-koreai menekült szerint az országban élő emberek számára a koreai dráma egyfajta drog, amely segít elfelejteni a kemény valóságot, ezért vállalják be sokan a súlyos büntetés lehetőségét.

A South and North Development (Sand) most a BBC rendelkezésére bocsájtott egy videót, amin látható, hogy két 16 éves fiút nyilvánosan 12 év kényszermunkára ítélnek egy szabadtéri stadionban. A felvétel azt a pillanatot is megörökítette, amikor a két fiatalt több száz diák előtt megbilincselik.

A felvétel valószínűleg 2022-ben készült és igazi ritkaságnak számít, ugyanis az észak-koreai rezsim szigorú ellenőrzés alatt tartja, hogy milyen képek és felvételek jutnak ki az országból. A felvételeket nyilvánosságra hozó, észak-koreai menekültekkel dolgozó intézet úgy gondolja, hogy ez a videó bizonyítja, hogy egyre szigorúbban lép fel a rezsim az ilyen kihágásokért. Korábban illegális műsorok nézéséért a fiatalokat ifjúsági munkatáborokba küldték, de maximum „csak” 5 évre, 2020 óta azonban dél-koreai szórakoztató műsorok megtekintéséért és terjesztéséért akár halálbüntetés is járhat.

Az intézet azt is állítja, hogy a felvételt ideológiai nevelés és elrettentés céljával tették közzé Észak-Koreában, hogy rábírja az állampolgárokat, hogy tartózkodjanak a „dekadens tartalmaktól”. A BBC videóján nem hallatszik a narrátor, de az eredeti felvételen elhangzik a két fiatal neve és lakcíme, majd így fogalmaz narrátor:

A rohadó bábrezsim kultúrája még a tinédzserekre is átterjedt. Még csak 16 évesek, de máris tönkretették a jövőjüket.

Egy észak-koreai menekült a BBC Koreának elárulta, hogy egy amerikai sorozat esetében, némi kenőpénzzel elkerülhető a büntetés, de a dél-koreai tartalom esetében sokkal szigorúbban járnak el a hatóságok.

Ha többet szeretne tudni az észak-koreai életről, akkor érdemes megnéznie a Netflix valós eseményeken alapuló K-drámáját, A szerelem siklóernyőn érkezik című sorozatot. Fontos azonban, hogy a rendező nem dokumentarista hitelességgel mutatja be az észak-koreai életet, de így is megéri megnézni.

(BBC)

(Borítókép: Észak-koreai katona. Fotó: GettyImages)