201 évvel ezelőtt, január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc, amit ma a magyar kultúra napjaként ünneplünk. Az emléknapra számos kulturális intézmény készül programokkal, amik közül kiválogattunk ötöt.

Uránia

Január 22-én 9 olyan alkotást nézhetünk meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyek jelentős magyar személyiségek életét, kalandjait, küzdelmeit mutatja be, dokumentumfilm vagy játékfilm formájában.

Az eseménynek köszönhetően többek között beleláthatunk Keleti Ágnes, Cseh Tamás vagy Bereményi Géza életébe, de egy 19. századi orvos és egy mai természetrajongó történetei is megelevenednek majd a filmvásznon.

Kelet Kávézó

Kállay Eszter, Szirmai Panni és Rudas Klára a Kelet Kávézóban szervezett beszélgetés január 22-re, 18 órára, Ki fogja felszedni a szemetet a forradalom után hétfő reggel? címmel.

A három alkotó előremeghatározott kulcsszavak mentén beszél majd az anyaságról, feminizmusról és alkotásról és ezeknek a magyar társadalomban betöltött szerepéről.

Mester Galéria és a Ferencvárosi Művelődési Központ

A Mester Galéria és a Ferencvárosi Művelődési Központ nem csak egy napban gondolkodik. Január 22-én a galériában Nádasdy Ádám lesz a vendége a galéria rendszeresen megrendezett beszélgetéssorozatának, a művelődési központban pedig 26-án rendhagyó irodalomórára ülhetünk majd be.

Ezek mellett bekapcsolódhatunk utcakoncertekbe, felnőtteknek szóló versműhelybe és rengeteg más ingyenes programba.

Szentendre

Nem csak a fővárosban találkozhatunk különleges ünnepi eseményekkel. Szentendrén a P′Art Mozi magyar filmekkel és egységes jegyárakkal készül, a Hamvas Béla Könyvtárba pedig ingyenes felfedezősétát szerveznek.

Érdemes azonban megnézni az esemény Facebook-oldalát ugyanis számos más programra is számíthatnak a Szentendrére látogatók, többek között filmvetítéssel egybekötött beszélgetéseket és különböző előadásokat is elcsíphetünk.

(Borítókép: Kölcsey Ferenc aláírása. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)