Zenei ikonok és ismert dalok mögött gyakran rejtőznek titkos üzenetek és kódolt történetek. Elképzelhető, hogy az ön kedvenc dala is ilyen.

Stairway To Heaven – Led Zeppelin

Minden idők egyik legemblematikusabb rockhimnuszát, a 1971-ben megjelent Stairway To Heaven-t számtalan elemzés tárgyává tették már. Azonban kevesen ismerik a dal mögötti történetet: Robert Plant elmondása szerint a dalszöveg első része egy anyagiakban gazdag, ám lelkileg kiüresedett nő életútját mutatja be, aki ráébred, hogy minden vagyon ellenére élete üres és értelmetlen. Plant szerint a dal többi része is számos értelmezési lehetőséget rejt, ami hozzájárul a szám legendás státuszához.

Sweet Emotion – Aerosmith

A Sweet Emotion című dal, melyet Steven Tyler írt és 1975-ben került kiadásra, az Aerosmith egyik legemlékezetesebb szerzeménye. A dal abban az időszakban született, amikor a zenekar, különösen Tyler és Joe Perry gitáros, kapcsolatuk mélypontján voltak. Tyler maga is elismerte, hogy a dalszöveg egyes részei Perry és barátnője, Elisa közötti feszültséget tükrözik, így a Sweet Emotion nem csak egy dal, hanem a zenekar történetének egy darabja is egyben.

Sick, Sick, Sick - Queens of the Stone Age

A Sick, Sick, Sick című dal, amely a Queens of the Stone Age 2007-es Era Vulgaris albumán szerepel, számos hallgatót és kritikust foglalkoztatott rejtélyes szövegével. Egyes értelmezések szerint a dalban elhangzó „ne állj ellen” mondat valójában a „666” számra, vagyis a sátáni szimbolizmusra utalhat. 

Stimulate – Eminem

Eminem Stimulate című száma egy érdekes titkot rejt: a dalban egy fordított üzenet található, amit visszafelé lejátszva a következőket hallhatjuk: 

Nem azért vagyok itt, hogy megmentselek, hanem az utazás miatt, szóval hadd szórakoztassalak, és minden rendben lesz.

A dal az 8 mérföld című filmben vált ismertté.

Fire On High - Electric Light Orchestra

Az Electric Light Orchestra (ELO) Fire On High című dalával egy különleges zenei titkot osztott meg a hallgatókkal. A szám egy visszafelé lejátszható üzenetet tartalmaz, ami így szól:

A zene visszafordítható, de az idő nem! Fordulj vissza, fordulj vissza, fordulj vissza.

Ez a rejtélyes mondat még izgalmasabbá teszi a már amúgy is lenyűgöző kompozíciót. A dal az ELO 1975-ös Face the Music albumán került először a közönség elé, és azóta is sokak kedvence.

Free As A Bird - The Beatles

A Beatles Free As A Bird című dala különleges helyet foglal el a zenetörténetben. Az eredeti demót maga John Lennon rögzítette még 1977-ben, de a kislemez hivatalosan csak 1995-ben látott napvilágot, 15 évvel Lennon halála után. A dalban található „újra szép lett” szövegrész egy finom utalás George Formbyra, a híres ukulelén játszó zenészre. Ezt a kedves gesztust George Harrison, a Beatles egyik alapító tagja, szánta tiszteletként Formby iránt. 

Empty Spaces - Pink Floyd

A Pink Floyd Empty Spaces című dalában egy meglepő titok bújik meg, amely csak a legfigyelmesebb hallgatók számára fedezhető fel. Amikor a dal egy bizonyos pontján Roger Waters rejtélyes hangja hallatszik:

Gratulálunk, most fedezte fel a titkos üzenetet.

A különleges üzenetet egy váratlan telefonhívás szakítja félbe, ami még izgalmasabbá és titokzatosabbá teszi a hallgatói élményt. Ez a különleges húzás a Pink Floyd 1979-ben megjelent, legendás The Wall albumának egyik dalában rejtőzik, és tovább erősíti a banda innovatív és művészileg merész hírnevét.

Darling Nikki – Prince

Prince ikonikus Darling Nikki című számával egy zenei titkot rejtett el a Purple Rain filmzene hallgatói számára. A dal végén egy furcsa, érthetetlennek tűnő kórus hallható, ami azonban nem más, mint a backmasking technika zseniális alkalmazása. Amikor ezt a részt visszafelé játsszák le, egy meglepő üzenet bontakozik ki:

Hello! Hogy vagy? Jól vagyok, mert tudom, hogy az Úr hamarosan visszajön.

A Darling Nikki 1984-ben jelent meg, és azóta is az egyik legemlékezetesebb és legvitatottabb dal Prince hatalmas repertoárjában.

(Borítókép: Prince. Fotó: Getty Images)