Súlyos anafilaxiás sokkot kapott egy fiatal táncos, miután fogyasztott egy bolti süteményből, amelyet mint kiderült, rosszul címkéztek fel. A 25 éves nőt nem tudták megmenteni, belehalt az allergiás reakcióba.

Világszerte több millió csomagolt terméket vásárolnak naponta, abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy egy-egy aprónak tűnő emberi mulasztás miatt akár emberéletekbe is kerülhet, ha bizonyos termékeket rosszul címkéznek fel. A problémára egy sajnálatos New York-i eset világított rá, miután egy 25 éves profi táncos, Órla Baxendale súlyos anafilaxiás sokkot kapott, majd meghalt egy szupermarketben vásárolt csomagolt sütemény miatt. A termék, mint utólag kiderült, mogyorót tartalmazott, ám ez a címkéjén nem szerepelt. Ezek után Baxendale gyanútlanul fogyasztott az édességből egy társasági összejövetelen Connecticutban.

Ez a tragikus mulasztás a sütemények visszahívásához vezetett a forgalmazó áruház két üzletében

– hívta fel a figyelmet Marijo Adimey ügyvéd. A jogi képviselő felfedte a táncosnő halálával kapcsolatos nyomozati iratokat, melyek szerint a hatóságok a „gyártó és/vagy az eladók súlyos hanyagságát és gondatlan magatartását” tették felelőssé. „A megfelelő tájékoztatás elmulasztása vezetett ehhez a végzetes esethez, amely megelőzhető lett volna” – mutatott rá Adimey. A gyártó és a forgalmazó egymásra kezdett mutogatni, utóbbi azt állítja, hogy a beszállító Long Island-i pékség nem tájékoztatta őket a szóban forgó vaníliás termék összetevőinek a megváltozásáról.

„Mindannyiunkat lesújtott ez a szomorú eset. Nekem négy lányom van, egyikük a húszas éveiben jár. El tudom képzelni, mit érezhet most az a család” – nyilatkozta a forgalmazó vállalat vezérigazgatója egy videóban. Ezzel szemben a gyártó azt közölte, hogy már hónapokkal Baxendale halála előtt megosztotta a szupermarketlánccal az összetevők változását.

„Figyelembe véve a tragikus körülményeket, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a forgalmazó céget a vállalatunk 2023 júliusában értesítette arról, hogy a termék már földimogyorót tartalmaz. Az összes nekik szállított terméket ennek megfelelően jelöltük meg” – állították közleményükben, hozzátéve, hogy a forgalmazó a saját üzleti márkájának képviselése okán megváltoztatta a termék csomagolását, ám ezt követően elmulasztotta felcímkézni a süteményeket az új megjelölés szerint. A szupermarket az esetet követően azonnal visszahívta a terméket annak a két üzletnek a polcairól, ahol azt  kizárólagosan forgalmazták.

A Connecticuti Fogyasztóvédelmi Minisztérium Élelmiszer-, Szabványügyi és Termékbiztonsági Osztálya (DCP) közölte, hogy a halálos balesetet Connecticut, New York és New Jersey állam hatóságaival, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal és az érintett forgalmazó céggel együtt vizsgálják.

„Ez egy szívszorító tragédia, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie. A végére fogunk járni, hogyan történt a mulasztás és megakadályozzuk, hogy a jövőben hasonló tragédia történhessen” – jelentette ki közleményében Bryan T. Cafferelli, a DCP biztosa. Punita Ponda, a Northwell Health nonprofit egészségügyi szolgáltató allergia- és immunológiai részlegének helyettes vezetője szerint a hasonló tragédiák megelőzésében a gyártó felelős magatartása csak a legelső lépés. A forgalmazók odafigyelésére, illetve az ételallergiával rendelkező fogyasztó körültekintésére is szükség van.

„Ez olyan, mint amikor elmegyünk valahova, és biztosak akarunk lenni abban, hogy a pénztárcánk és a személyi igazolványunk nálunk van. Ugyanez a helyzet. Ha tudjuk, hogy ott, ahova megyünk, étel is lesz, minden esetben vigyünk magunkkal EpiPent” – hívta fel a figyelmet Punita Ponda.

Szigorú előírások az Európai Unióban

Az Európai Unió szigorú előírásokat alkalmaz többek között az előrecsomagolt élelmiszereken megjelölendő adatokra vonatkozóan. Ezek szerint a következő információkat kötelezően fel kell tüntetni a címkéken:

 • az élelmiszer neve
 • az összetevők listája (beleértve az adalékanyagokat)
 • az allergénekre vonatkozó információk
 • bizonyos összetevők mennyisége
 • minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő
 • származási ország, ha az egyértelműség miatt szükség van rá (pl. ha a csomagoláson valamely ország zászlaja vagy híres jelképe látható)
 • az Unióban bejegyzett élelmiszer-vállalkozó vagy az importőr neve és címe
 • nettó mennyiség
 • különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek
 • felhasználási útmutató (ha erre szükség van)
 • alkoholtartalom (az 1,2 térfogatszázaléknál magasabb alkoholtartalmú italok esetében)
 • tápértékjelölés

Az uniós jog és/vagy a nemzeti jog értelmében bizonyos élelmiszeripari termékeken külön figyelmeztetést kell elhelyezni, például ha azok egyes összetevői miatt a fogyasztásuk nem ajánlott gyerekek számára.

Az allergén anyagokat minden esetben ki kell emelni az összetevők listájában eltérő betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel. Ha az összetevők nincsenek felsorolva, az allergéneket akkor is külön fel kell tüntetni. 

Az uniós előírások betartását hazai szinten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi. Munkájuk eredményeképpen mi is rendszeresen közöljük azokat a híreket, amelyek valamely élelmiszertermék visszahívásáról szólnak.

(The New York Post)

(Borítókép: Csomagolt bolti sütemény. Illusztráció: Getty Images)