Michelle Francl amerikai vegyész nemrégiben tett vizsgálatai során kimutatta, hogy a só pozitív hatással lehet teánk ízére. Kutatásai során arra jutott, hogy a só blokkolja azt a receptort, amely az ital kesernyés ízét okozza – számolt be róla a Hamu és Gyémánt.
Ez nem olyan, mintha cukrot adnánk hozzá. Azt hiszem, az emberek attól félnek, hogy meg fogják érezni a só ízét
– fogalmazott a tudós, aki szerint a só íze egyáltalán nem lesz érezhető az italunkban, ha ügyelünk a mennyiségre.
A The Chemisty of Tea című könyv szerzője arra kérte az ötletet elutasító teafogyasztókat, hogy legyenek nyitottak és ne féljenek kipróbálni valami újat a tökéletes tea elkészítése érdekében. A kutató kijelentései azonban nem találtak megértő fülekre az Egyesült Királyságban. Francl megszólalása akkora felháborodást keltett, hogy az amerikai nagykövetségnek kellett közbe lépnie.
Szeretnénk biztosítani az Egyesült Királyság népét, hogy az az elképzelhetetlen gondolat, hogy sót adjunk a brit nemzeti italhoz, nem az Egyesült Államok hivatalos politikája. És soha nem is lesz az
– olvasható a nagykövetség közleményében.
An important statement on the latest tea controversy. 🇺🇸🇬🇧 pic.twitter.com/HZFfSCl9sD
— U.S. Embassy London (@USAinUK) January 24, 2024
Francl egyébként még további javaslatokat is tett a teázásra: szerinte a filterek helyett érdemesebb inkább tealeveleket használni és a teát vastag falú bögréből kell inni, hogy tovább meleg maradjon.
(Borítókép: Tea. Fotó: GettyImages)