Csak egyetlen ember beszéli folyékonyan a kusunda nyelvet, amelyből hiányzik az „igen” és a „nem” szó.

A Himalája közelében, Nepál nyugati részén beszélnek egy kihalófélben lévő nyelvet, a kusundát, amelyet folyékonyan csak egyetlen ember használ. Ezt az ősi nyelvet hosszú ideje fenyegeti az eltűnés veszélye, de a nepáli nyelvi bizottság és más szervezetek igyekeznek megőrizni azt, különösen a fiatalok körében.

A kusundák, akik korábban nomád életmódot folytatva éltek a nepáli erdőkben, vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoztak. A 20. század közepére falvakba települtek át, ugyanis a mezőgazdaság terjeszkedésével az 1950-es évekre kénytelenek voltak felhagyni hagyományos életmódjukkal. Ennek következtében a nyelvük is veszélybe került, és mára a 61 éves Kamala Khati az egyetlen, aki még anyanyelvi szinten beszéli a kusunda nyelvet.

Madhav Pokharel, a Trubhuvan Egyetem nyelvészprofesszora a BBC-nek elmondta, hogy a kusunda nyelvet 15 éve vizsgálja, de eddig nem sikerült összekapcsolni egyetlen ismert nyelvvel sem. A nyelvészek ma úgy tartják, hogy a kusunda valamilyen ősi nyelvből maradhatott fenn.

A nyelv különlegessége, hogy nincsenek benne negatív jelentéssel bíró szavak, így a „nem” szó is hiányzik a szótárjukból, illetve meglepő módon az „igen” szónak sem létezik kusunda megfelelője.

Becslések szerint kb. 6 ezer 500 – 7 ezer nyelv létezik a világon. A modern nyelvészeti kutatások különböző számadatokról beszélnek. Az Ethnologue, a világ nyelveinek enciklopedikus feldolgozása 7 ezer 106 nyelv leírását tartalmazza, míg a 2009-es változat 6 ezer 909, az 1996-os pedig csak 6 ezer 703 nyelvről adott számot.

Bhojrar Gautam nyelvészprofesszor szerint a kusunda nyelvben nem hagyományos mondatokat alkotnak, hanem inkább kontextusfüggő, asszociációs szerkezeteket. Például a „nem kérek teát” tagadó mondatot a tea szóval és azt egy alacsony valószínűséget kifejező szövegkörnyezettel fejezik ki.

Kamala Khati jelenleg egy kisebb csoportnak tanítja ezt a ritka nyelvet, hogy megmentse azt a kihalástól. Egy német cég, a NowHere Media egy dokumentumfilm-sorozatot is készített, amelyben bemutatták a kusunda nyelvet és a hozzá kapcsolódó kultúrát.

(Borítókép: Kamala Khati, aki folyékonyan beszéli a kusunda nyelvet. Fotó: YouTube)