A hétvégén klímaaktivisták megrongálták Leonardo da Vinci alkotását, de nem ők az elsők, akik kezet emeltek a francia fővárosban található Louvre gyöngyszemére. Íme az a 6 alkalom, amikor veszélybe került a festmény épsége.

Leonardo da Vinci Mona Lisa című műve a világ leghíresebb festménye, amely 1979-ben került a francia fővárosba. Évente milliók látogatnak el Párizsba, hogy megtekintsék a Louvre-ban az ikonikus reneszánsz művet, amelynek értéke felbecsülhetetlen. Az elképesztő alkotást azonban sokan arra használják fel, hogy figyelmet vagy hírnevet szerezzenek maguknak, emiatt pedig többször vált már a festmény vandalizmus áldozatává, sőt egy alkalommal el is lopta azt egy rátermett tolvaj. Egy alkalommal Marcel Duchamp bajszot és szakállat is pingált a híres női alakra, de a dadaista alkotó munkáját nem tartalmazza a következő felsorolás, mert az már művészetnek számít.

1911: Vincenzo Peruggia ellopja a Mona Lisát

1911-ben egy olasz ezermester, Vincenzo Peruggia jelentősen hozzájárult a Mona Lisa hírnevéhez, amikor két társával együtt elrejtőzött a Louvre egyik szekrényében és ott vártak addig, amíg be nem zárt a múzeum. Zárás után aztán nemes egyszerűséggel leakasztották a festményt a falról, ugyanis akkoriban azt Leonardo da Vinci egy kisebb jelentőségű munkájának tartották. A lopás után a tolvajok kiszöktek a múzeumból és felpattantak egy Párizsból induló vonatra, majd Peruggia otthonának a padlódeszkái alá rejtették a művet.

Két évvel a lopás után Peruggia egy firenzei kereskedőnek megpróbálta eladni az alkotást, ezzel visszaadva azt Olaszországnak. A tervezett eladás visszafelé sült el, amikor a kereskedő felhívta az Uffizi Galéria igazgatóját, ő pedig a festmény átvételét követően kihívta a rendőrséget. Peruggia hat hónapot töltött börtönben, a festmény pedig visszakerült a Louvre-ba.

1956: Dupla rongálási kísérlet

1956-ban a Mona Lisát nem egyszer, hanem kétszer is megpróbálták megrongálni. Először egy vandál egy borotvapengével próbálta megvágni a festményt, de nem tudott kárt tenni az üveggel védett alkotásban. Ezután egy Hugo Unjaga Villegas nevű bolíviai férfi egy követ vágott a festményhez.

Volt egy kő a zsebemben és hirtelen eszembe jutott, hogy megdobjam

– nyilatkozta az eset után Hugo Unjaga Villegas.

A kő összetörte a festményt őrző üveget, így a vandálnak egy helyen sikerült leütnie egy festékfoltot az alkotásról, de ezt a hibát a francia állam szakemberei könnyen kijavították és néhány nappal később újra kiállították a festményt.

1974: A Mona Lisát Japánba szállítják

A Mona Lisa nagyon ritkán hagyja csak el a Louvre-t, így nem csoda, hogy több mint 1 millió ember látogatott el a Tokiói Nemzeti Múzeumba, amikor egy ideiglenes kiállítás keretén belül megtekinthető volt ott Leonardo da Vinci alkotása. Nem volt azonban mindenki elragadtatva attól, hogy a híres festmény Japánba érkezett.

A bemutató előtti napokban nagy felháborodást váltott ki egy fogyatékkal élőkért dolgozó szervezeten belül az, hogy a Nemzeti Múzeum diszkriminálja a fogyatékkal élőket azzal, hogy nem biztosít különleges látogatási lehetőséget a fizikailag korlátozottak számára a túl nagy érdeklődés miatt. Az egyik fiatal, 25 éves aktivista, Tomoko Yonezu úgy döntött, saját kezébe veszi a helyzetet és tiltakozása jeléül a kiállítás első napján megpróbált vörös festékkel kárt tenni az alkotásban. A Mona Lisára a beszámolók szerint 20-30 csepp vörös festék került, de a restaurátoroknak sikerült azokat eltávolítaniuk. Youenzu nem úszta meg olyan olcsón, mint a Mona Lisa, ugyanis 1975-ben szabálysértésért elítélték. Tettének ugyanakkor meglett a gyümölcse, mivel a Nemzeti Múzeum meghatározott egy olyan napot, amikor kizárólag a fogyatékkal élők nézhették meg a Mona Lisát.

2009: Egy hölgy hozzávág egy teáscsészét a Mona Lisához

Egy teljesen átlagos nap volt a Louvre-ban 2009-ben, amikor egy orosz hölgy besétált a múzeumba, ahova egy teáscsészét is becsempészett, majd amikor a híres festményhez ért, elővette azt a táskájából és nemes egyszerűséggel hozzávágta az alkotáshoz. A Louvre szóvivője szerint a hölgy „egyértelműen zavart” volt és azért próbálta megrongálni a festményt, mert megtagadták tőle a francia állampolgárságot.

A szóvivő szerint az akció csak néhány percre zavarta meg a kiállítást, amíg a csésze darabjainak összetakarítása tartott, ugyanis a festményt megvédte az elé kirakott üveg. Az orosz hölgy azonban elérte, hogy a Louvre az eset után korszerűsítse a Mona Lisa védelmét, így azóta golyóálló üveg mögött őrzik az alkotást.

2022: A Mona Lisát megetetik tortával

Egy 36 éves férfi 2022-ben úgy döntött, hogy szeretné felhívni az éghajlatváltozásra a figyelmet, így egy kerekesszékes nőnek álcázva magát becsempészett egy tortát a Louvre-ba.

Vannak emberek, akik tönkreteszik a Földet

– ordította franciául a férfi az esetről készült egyik videón.

„Minden művész gondoljon a Földre. Ezért csináltam ezt. Gondoljatok a bolygóra” – mondta, miután megdobta tortával a festményt védő üveget. A férfit az eset után azonnal őrizetbe vették, a Louvre pedig büntetőfeljelentést tett.

2024: A Mona Lisát leöntik levessel

A 2022-es eset után két évvel ismét klímaaktivisták vették célba a híres festményt, ezúttal torta helyett levessel. A két hölgy a Riposte Alimentaire nevű környezetvédő csoporthoz tartozott, amely a fenntartható mezőgazdaságra összpontosít.

A tiltakozók, mielőtt a biztonsági őrök elvitték volna őket, követelték az egészséges és fenntartható élelemhez való jogot. A múzeum őrei paravánokat helyeztek a festmény elé, majd kiürítették az egész termet, amíg letakarították a golyóálló üveget.

(Borítókép: Levessel öntötték le a Mona Lisát. Fotó: GettyImages)