A világ legkülönlegesebb és legnehezebben kiejthető településnevei között szerepelnek új-zélandi, walesi, amerikai, dél-afrikai, finn és magyar helységek, bemutatva a nyelvi sokszínűség és a kulturális örökség gazdagságát. Íme a világ leghosszabb nevű települései!

A világ 195 országában beszélt hétezer nyelv közül néhány igazi kihívást jelentő helységnévvel büszkélkedhet. Ezek a nevek nemcsak a nyelvi sokszínűséget és a kulturális gazdagságot képviselik, hanem a helyi közösségek büszkeségének is számítanak. Cikkünkben a világ leghosszabb nevű településeit vesszük sorra.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitana­tahu – Új-Zéland

Ez a hegycsúcs, amely 85 betűs névvel büszkélkedhet, Új-Zéland nyugati partján helyezkedik el és a világ leghosszabb nevű helyszínének számít. A név egy maori legendából ered, amelynek főhőse Tamatea, egy híres, nagy térdű harcos volt, aki az utazásai során orrfuvolán játszott a szerelmének. Ez a hegy különösen népszerű a turisták körében, nagyrészt a nevének egyedisége miatt.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch – Wales

Ez az 58 betűs walesi falunév a világ leghosszabb településneveként ismert. A falu teljes neve egy hosszú és leíró jelentést hordoz: „Szent Mária temploma a fehér mogyorók medencéjénél, a heves örvény és a vörös barlang melletti Szent Tysilio templom közelében.”

A 19. században úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a falu nevét, ezzel is növelve a turisták érdeklődését. A helyiek számára ez a bonyolult és hosszú név mindennapos, míg a külföldieket a megjegyzésében egy vicces kis dal segítheti, amelyet kifejezetten erre a falunévre írtak.

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg – Egyesült Államok

A Massachusetts államban található tó 45 betűs nevével a világ harmadik leghosszabb helységneveként ismert.

Ez a név a Nipmuc őslakosok nyelvén kifejezetten egy „határterületen lévő halászati helyet” jelöl. Az eredeti név a Loup nyelvből ered és valószínűleg azt jelenti: „A határoknál lévő halászó hely – egy neutrális találkozási pont.”

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein – Dél-afrikai Köztársaság

Ez a 44 betűs névvel rendelkező farm Dél-Afrika leghosszabb településnevével büszkélkedhet. A név gyökerei a helyi vadászati történetekben keresendők, amelyek a térség múltjának szerves részét alkotják. A farm neve egy régi eseményre utal, amely szerint „ez az a hely, ahol egyetlen lövéssel két bivalyt öltek meg”.

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä – Finnország

Lappföldön helyezkedik el egy 35 betűből álló település, amelynek neve rejtélyes eredetű. Ebben a névben csak néhány elem azonosítható, mint például a „jänkä”, amely szó mocsarat, a „lauta” deszkát, és a „puoli” felet jelent. A név eredete ismeretlen, ám annak rejtélyessége és hosszúsága miatt a település rengeteg turistát és nyelvészeti kutatót vonz.

Nemesboldogasszonyfa és Jászfelsőszentgyörgy – Magyarország

Magyarországon is találhatunk hosszú nevű településeket, mint például a 20 betűs Nemesboldogasszonyfa és a 19 betűs Jászfelsőszentgyörgy. Ezek a nevek hosszukban kiemelkednek a magyar települések közül.

Nemesboldogasszonyfa a festői Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában fekszik, míg Jászfelsőszentgyörgy a Jászság régiójának egyik meghatározó települése. Habár ezek a helységnév-hosszúságok nem érik el a nemzetközi rekordokat, mégis fontosak a magyar kulturális és nyelvi örökség szempontjából.

(DRIVE)

(Borítókép: A riporternő, aki bakizik egy adásban. Fotó: YouTube)