A texasi aligátorok a szélsőséges hideg időjárást is túlélik különleges brumáció nevű túlélési technikájuknak köszönhetően, így a befagyott tavakban is levegőhöz jutnak.

Texasban egyre súlyosabbá válik a hideg időjárás, ami kihívás elé állítja az állatvilágot, köztük az aligátorokat is. Ezek a hüllők egy különleges túlélési stratégiát, a brumációt alkalmazzák, hogy megküzdjenek a fagyos körülményekkel.

Amikor a hőmérséklet nemrégiben mínusz 10 Celsius-fokra esett Beaumontban, Texasban, egy meglepő természeti jelenséget figyeltek meg: az aligátorok a víz alatt megfagytak, de mégis életben maradtak. 

Ez a faj, mint hidegvérű (ektotermikus) élőlény, külső hőforrásokra támaszkodik a testhőmérsékletének szabályozásához, ezért gyakran láthatók a napon sütkérezve. Mi történik azonban akkor, amikor az idő lehűl és eléri a fagypontot? Ekkor lép életbe az aligátorok brumációs túlélési technikája:

a hideghullám hatására befagyott tavakban az aligátorok kidugják hosszú orrukat a jégen keresztül, hogy levegőhöz jussanak.

@eddiehanhart123 The amarican alliagtor is absolutely magnificent!! @Gator Country TX #americanalligator #gatorcountrybmt ♬ original sound - eddie h

A brumáció során az aligátorok anyagcseréje jelentősen lelassul: kevesebbet esznek, vagy egyáltalán nem esznek, a testükben pedig minden folyamat lelassul az energia megőrzése érdekében. Ezáltal a jégbe fagyva is képesek lélegezni, miközben növelik a hideg idővel szembeni ellenálló képességüket.

Melegebb napokon ezek az ektotermikus állatok rövid időre előbújnak a fagyott állapotból, hogy a napon sütkérezzenek és újra beindítsák az anyagcseréjüket. A Texas Parks and Wildlife Department nevű állami szerv szerint az aligátorok nyugalmi időszaka októbertől márciusig tart, ez idő alatt a hüllők gyakran láthatók a jég alól kidugott orral.

(Borítókép: Aligátor. Fotó: GettyImages)