Fontos határidő jár le ma az utakon, így az autóvezetőknek érdemes figyelnie, nehogy büntetés legyen a vége.

Sokat fizethet az, aki nem jegyezte fel a naptárába január 31-ét és a holnapi naptól nem váltja meg új autópálya-matricáit, a tavalyi fizetős úthasználati jogosultságok ugyanis a mai nappal lejárnak.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint a tavalyi évben közel 3,3 millióan vásároltak éves matricát. Ezeknek a négyötöde vármegyei, egyötöde pedig országos érvényességű volt. A kiadott jogosultságok 88 százalékát D1 kategóriába tartozó személygépjárművekre váltották meg. Ehhez képest a tavaly év végi előértékesítési időszakban, illetve idén január 28-ig 1,3 millióan váltottak ki valamilyen matricát, amelyeknek a 72 százaléka vármegyei használatú.

Ez azt jelenti, hogy a tavaly sztrádahasználatra jogosító matricát vásárlók 60 százaléka még nem intézkedett annak érdekében, hogy idén is felhajthasson a hazai autópályákra, ám ha ezt ma sem lépik meg, holnap pedig igénybe veszik valamelyik gyorsforgalmi utat, busás büntetésre számíthatnak.

Nincs még minden veszve, ugyanis a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan hajlamosak a legutolsó napra hagyni a vásárlást: több százezren váltják meg január 31-én a matricájukat. 

Ez a határidő az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása kapcsán is fontos, ugyanis a tavaly igényelt mentességek érvényessége szintén ma éjfélkor jár le, kivéve a mozgáskorlátozottak esetében. Azok a nagycsaládosok azonban, akik részleges díjmentességet élveztek tavaly, ezt ismételten kérelmezniük kell a járási hivatalokban vagy kormányablakokban.

(Dívány)

(Borítókép: Autóvezető férfi. Illusztráció: Getty Images)