Nem mindennapi felvételt sikerült készítenie a Big Little Journeys című természetfilm alkotóinak, akik tanúi lehettek egy kaméleon haláltusájának. Videó!

Léteznek bizonyos állatfajok és -fajták, amelyek a tojásrakást követően elpusztulnak. Ilyen például a Madagaszkáron élő Labord-kaméleon (Furcifer labordi), amely a négylábú gerincesek között az egyik legrövidebb élettartammal rendelkező állat:

a kikelést követően csupán 4-5 hónapig él, így a tojásban több időt tölt, mint azon kívül. 

Egy ilyen kaméleon haláltusáját sikerült megörökítenie a Big Little Journeys című természetfilm alkotóinak. A képsorok egyszerre szívet tépők és gyönyörűek, ugyanis az utolsó másodperceiben az állat bőre intenzíven váltja a színeit, mígnem teljesen besötétül.

Mintha az utolsó szavait mondaná ki

– fogalmaz a felvétel narrátora, Bumper Robinson. Hozzáteszi, hogy a színváltozások az idegi jelek folyamatos továbbításának köszönhetők, ami hatással van a nanokristályokat tartalmazó bőrsejtekre.

Mint az a Live Science cikkéből kiderül, a szaporodás utáni programozott halál a Labord-kaméleon túlélési stratégiájának a része, a felnőtt példányok ugyanis minden energiájukat a szaporodásra fordítják, így a száraz évszakot már nem élik meg.

(Femina)

(Borítókép: Kaméleon. Fotó: Getty Images)