Friss kutatás mutatja be, hogy mely európai országok kínálják a legjobb feltételeket a nyugdíjasok számára.

Az International Living szervezet idén is összeállította a világ legjobb nyugdíjas-desztinációnak rangsorát, figyelembe véve a nyugdíjasok igényeit és elvárásait. A rangsort szakértők, személyes tapasztalatok és belsős információk alapján állították össze.

A rangsor megalkotásához olyan szakértők véleményét vették figyelembe, akik az adott országokban élnek, és ezt az információt kiegészítették elérhető adatokkal. A kiértékelés során különös figyelmet fordítottak a lakhatásra, vízumlehetőségekre, a nyugdíjasok számára elérhető kedvezményekre, a megélhetés költségeire, a szolgáltatásokra, az egészségügyi ellátásra, az infrastruktúrára és a klímára.

Európában Portugália áll az élen, ami a nyugdíjasok számára különösen vonzó, hiszen szinte mindenhol járnak kedvezmények a 60 éven felülieknek. Az országban a fiatalok közül sokan beszélnek angolul, a helyiek vendégszeretőek, és a legtöbb helyen egész évben kellemes a hőmérséklet. A portugál egészségügyi rendszer a WHO szerint a világ 12. legjobbja, és a közbiztonság tekintetében is az egyik legbiztonságosabb helynek számít.

A második helyen Spanyolország áll, ahol a gazdag történelem és kultúra, a kellemes időjárás, a friss alapanyagok és a világszintű egészségügyi ellátás kiemelkedő. A tengerparti településeken a meleg időjárás vonzza a látogatókat, míg a hegyvidéki régiókban még a legmelegebb hónapokban is kellemes a hőmérséklet.

A harmadik helyen Görögország áll, amelynek sokszínű szárazföldje és szigetei gazdag történelmi és kulturális örökséget kínálnak. A mediterrán éghajlat nyaranta és telente is sokféle lehetőséget biztosít, de fontos megjegyezni, hogy nagy különbségek vannak a városok és a kisebb falvak között.

Az International Living által összeállított toplista további érdekes célpontokat is tartalmaz. Costa Rica világviszonylatban az első helyen szerepel, melyet Portugália, Mexikó, Panama, Spanyolország, Ecuador, Görögország, Malajzia, Franciaország és Kolumbia követ a sorban.

Ezek az országok kiváló lehetőségeket kínálnak a nyugdíjasoknak, akik külföldön szeretnék eltölteni hátralévő éveiket. A fenti rangsor alapján mindenki megtalálhatja a számára leginkább vonzó célpontot, ahol az életminőség és az élvezetes nyugdíjas évek garantáltak. A teljes listát itt találja.

(Borítókép: idős pár a tengerparton. Fotó: Getty Images)