Nagyjából egymillió forintra becsülik azoknak a kábítószereknek az értékét, amelyeket egy 25 éves férfi próbált Dubajba csempészni nemrég. Az illegális árut nem mindennapi módon próbálta meg kivinni az arab városba.

Letartóztatták és közel három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a 25 éves Michael Whitty-t, aki kokaint, ecstasyt-t és ketamint próbált meg Dubajba csempészni Manchesterből. A férfit a repülőtéren fogták el, miután drogkereső kutyák kiszagolták az illegális árut, amelyet Whitty egy elég sajátos módon próbált meg elrejteni.

A nagyjából 1 millió forintot érő kábítószereket csokitojásokba rejtette, amelyeket feldugott a végbelébe.

Michael Whitty már arra várt, hogy felszállhasson a gépre, amikor a brit határőrség emberei letartóztatták, miután a drogkereső kutyák túl nagy érdeklődést mutattak a feneke iránt. A hatóságok Whitty-t kórházba szállították, ahol a vetkőzéses motozás során semmit sem találtak nála, a röntgenfelvételek készítésébe pedig nem egyezett bele. Miután őrizetbe vették, a férfinak vécéznie kellett, az őr pedig észrevette a belőle távozó két, fóliázott csokitojást. Az édesség belsejében végül 40 darab ecstasy tablettát és több mint 31 gramm ketamint találtak. Amikor másodjára is ki kellett mennie az illemhelyiségbe, újabb csomagot ürített, amely 12 gramm kokaint tartalmazott. Ezek után a nyomozók ki akarták hallgatni, ám Whitty egy szót sem szólt.

Mint azt később a szakemberek megbecsülték, a kokain nagyjából 504-1260 fontot, vagyis 226 ezer és 567 ezer forint közötti összeget, míg az ecstasy 200-400 fontot (90 ezer -180 ezer forintot), a ketamin pedig 624-1248 (281 ezer - 562 ezer forintot) ért. Ez összességében 1328-2908 fontot, azaz 598 ezer és 1 millió 309 ezer forint közötti összeget jelent.

A drogok kapcsán Whitty később azt állította, hogy személyes használatra szánta azokat a két-három hetes külföldi kiruccanására tekintve, hogy „súlyos függőségben” szenved, ami miatt „a szerekre van utalva”. Az út kapcsán azt mondta, hogy a barátaitól kapta ajándékba az egyirányú repülőjegyet egy nappal a menetrend szerinti indulás előtt. A bíróság nem hitte el a férfi állításait és megállapította, hogy a kábítószereket terjesztése szánták Dubajban, Whitty pedig más parancsára cselekedett. Büntetett előéletét is figyelembe véve – ami alapján 2012-ben háromszor ítélték el betöréses lopásért, 2017-ben lőszer-, 2021-ben pedig kannabisz birtoklásért – a férfit végül 35 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

„A kábítószerek mennyiségéből következtetve elutasítom azt az állítást, miszerint azok saját használatra kellettek és helyben hagyom azt, miszerint más utasításainak megfelelően cselekedett. Az ilyen típusú tevékenységre hajlandóknak jelentős szabadságvesztés-büntetésre kell számítaniuk. Ön még fiatal és viszonylag enyhén elítélt. Ön pontosan az a fajta ember, aki a kábítószerfüggőségét tekintve hajlamos lehet arra, hogy elvállaljon egy ilyen feladatot valaki más megbízására. A közfeladatomat mulasztanám el, ha ma nem szabnék ki önre azonnali szabadságvesztés-büntetést” – fogalmazott az ítélet kihirdetésekor Charlotte Crangle bírónő.

(DailyStar)

(Borítókép: Csokitojás. Illusztráció: Getty Images)