Hamarosan itt van az egyetemi jelentkezések ideje, ami sok fiatalnak okoz fejtörést. Egy friss felmérés most segíthet döntéshozatalban, ugyanis kiderült, hogy mely intézmények diplomáira van a legnagyobb kereslet a munkaerő piacon és az is, hogy mennyit keresnek a pályakezdő egyetemet végzettek.

A Profession.hu idén is elkészítette trendriportját, ami megmutatja, hogy jelenleg melyik egyetem diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést a munkaerőpiacon és arra is rávilágít, hogy melyik intézmény végzettjeire van a legnagyobb igény hazánkban.

A felmérés a cég adatbázisában szereplő aktív – azaz egy évnél nem régebben frissített profilok – alapján, a diplomás felhasználók legnagyobb arányban a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről kerültek ki. A mintában 75 000 munkavállaló és 15 egyetem szerepel.

A munkáltatók leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök a tanító, tanár, pedagógus és a mérnök vezető kategóriákban keresnek diplomás szakembert, viszont a legtöbb munkavállalók a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás és a marketing, média, PR területén szeretne elhelyezkedni. Azonban a felmérés arra is rávilágított, hogy egyre kevesebb munkahely vár el felsőfokú végzettséget. 2020-ban még az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott diplomára vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent. A tavalyi évben nem történt számottevő változás, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

A Profession.hu álláskínálatából leszűrt statisztikáink is alátámasztják azt az évek óta tartó trendet, hogy a vállalatok számára a diploma mellett (vagy épp helyett) egyre fontosabbá válik a tanulási készség vagy az attitűd, amikor munkaerőt toboroznak.

A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában” – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye tavaly óta nettó 308 000 forintra emelkedett.

A legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Szent István Egyetem (nettó 394 000 forint), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391 000 forint) és az Óbudai Egyetem (nettó 376 000 forint) volt hallgatói kérik átlagosan a legtöbbet.

Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye a portálon megadott információk alapján jelenleg havi nettó 402 200 forint.

A Profession.hu 2023 őszén megjelent HR körkép kiadványa arra mutatott rá, hogy a tavalyi évben a magyarországi munkáltatók 72 százaléka eszközölt béremelést, átlagosan 14%-ot. A cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, a munkavállalók körében ugyanis is vezető motivációs tényezőről beszélünk” – fogalmazott Tüzes Imre.

(Borítókép: Álláskereső férfi. Fotó: GettyImages)