Amennyiben szeretnénk évről évre újabb autót vásárolni, ezzel elkerülve, hogy elértéktelenedjen gépjárművünk, akkor érdemes ezt a listát alaposan áttanulmányozni.

Az értékvesztés minden érdeklődő számára ijesztő szó az új autók piacán. Tény: számos modell akár néhány év elteltével is csak töredékét éri az eredeti árának. Vannak azonban olyan kocsik, amelyek különösen stabilan tartják az árukat. Íme az „értékbajnokok”!

Átlagosan elmondható, hogy egy újonnan vásárolt autó körülbelül öt év elteltével már csak korábbi ára feléért (50 százalékáért) értékesíthető. Általánosságban a következő márkák autói érnek a legtöbbet a piacon ötéves távlatból nézve: 

  1. Toyota (42,10%)
  2. Porsche (45,70%)
  3. Chevrolet (46,30%)
  4. Jeep (48,00%)
  5. Dodge (48,40%)
  6. Subaru (48,50%)
  7. Honda (48,50%)
  8. Tesla (48,60%)

Érdekes lehet azonban megnéznünk nemcsak márka, hanem pontos típusok tekintetében is az eredményt. Ebben a tekintetben már vannak váratlan nevek a listán. A kisautók tekintetében például a Honda Fit és a Honda Jazz vezeti a rangsort, a manapság népszerű városi terepjárók (crossover) között pedig a Dacia Sandero Stepway a nyerő.

A Dacia Sander Stepway eredeti árának közel 70 százalékáért is értékesíthető öt éven belül a jelenlegi piaci trendek alapján. 

A sportautók tekintetében a Porsche viszi a prímet: a Porsche 718 Boxster GTS 4.0 PDK  újonnan akár 40 millió forintot is kóstálhat, azonban a jó hír, hogy remekül tartja az árát. 

(Borítókép: Porsche 718 Boxster. Fotó: Gerlach Delissen - Corbis/Getty)