A Mount Everesten szigorú új szabály lép életbe, amely a hegymászókat arra kötelezi, hogy a csúcs meghódítása során keletkezett székletüket speciális zsákokban gyűjtsék és hozzák vissza az alaptáborba, ezzel is csökkentve a környezeti szennyezést.

A Mount Everesten tevékenykedő hegymászóknak egy új környezetvédelmi intézkedés értelmében mostantól a székletüket is egy erre a célra kifejlesztett zsákban kell gyűjteniük és visszahozniuk az alaptáborba.

A Pasang Lhamu település vezetője által bejelentett intézkedés célja a hegymászás során keletkező szennyeződés csökkentése, különös tekintettel a sziklákon felhalmozódott emberi ürülékre, amely nem csak bűzproblémát jelent, hanem az Everest imázsát is rontja. A döntés hátterében az áll, hogy a magaslati hideg miatt az emberi végtermék nehezen bomlik le, és a hegymászók által hagyott fekália mennyisége már egészségügyi kockázatot is jelent.

A hegymászóknak az alaptáborban kell majd megvásárolniuk a kakis zsákokat, amelyeket a túra végén ellenőrizni fognak. Egy zsák körülbelül öt-hat használatra elegendő, és speciális vegyületeket tartalmaz a szagok semlegesítésére. Az alaptáborban és annak környékén még kiépített vécék állnak rendelkezésre, de a magasabb táborok felé haladva már nincsenek ilyen létesítmények, így a hegymászók gyakran kénytelenek a szabadban végezni szükségleteiket.

A helyi önkormányzat körülbelül 8000 ilyen speciális zsák beszerzését tervezi az Egyesült Államokból, amelyeket a hegymászóknak eladnak. Ezek a zsákok már bizonyítottak Észak-Amerikában és az Antarktiszon is, tehát a bevezetésük nem jelent majd teljes újdonságot a hegymászó közösség számára. Az intézkedés célja, hogy javítsa a környezet állapotát és fenntarthatóbbá tegye a világ legmagasabb csúcsának megmászását.

(Borítókép: egy hegymászó a Mount Everesten. Illusztráció: Getty Images)