Kubában 30 embert vádolnak 133 tonna csirke éjszakai ellopásával, amit aztán az utcán adtak el.

Kubában 30 ember ellen emeltek vádat, miután 133 tonna csirkét loptak el egy Havanna melletti állami feldolgozóüzemből, ami egy közepes méretű tartomány havi csirkeadagjának felel meg.

A lopott hús 1660 dobozban került elszállításra, majd az utcán értékesítették. A bűnözők a lopásból származó bevételből hűtőszekrényeket, laptopokat, televíziókat és légkondicionálókat vásároltak – közölte a kubai állami televízió.

Ez a nagyszabású tolvajlás nem csupán a bűncselekmény miatt vált hírhedtté, hanem mert a lopott csirkéket az élelmiszerhiánnyal küzdő ország "adagolási" rendszerébe szánták. Kubában, ahol az élelmiszerellátás már hosszú ideje problémás, és az emberek alig több mint 5 ezer forintnyi havi átlagbért keresnek, a csirke lopása különösen súlyos csapást jelentett a lakosság számára.

A hatóságok szerint a tolvajok éjfél és hajnali 2 óra között hajtották végre a lopást, amit a hűtőház hőmérsékletének ingadozása és a biztonsági kamerák felvételei is alátámasztanak. A vádlottak között van műszakfőnök, az üzem informatikai dolgozói, a biztonsági őrök, valamint a céghez nem köthető kívülállók is, akiknek most akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

Ez az eset nem csupán a gazdasági nehézségek és az élelmiszerhiány súlyosságát tükrözi Kubában, hanem azt is, hogy a COVID-19 világjárvány milyen mértékben súlyosbította a bűnözés problémáját az országban, bár hasonló nagyszabású lopások még mindig ritkaságnak számítanak a karibi szigetországban.

(Borítókép: egy csirke mászkál Havanna utcáin. Illusztráció: Getty Images)