Egy argentin benzinkúton felrobbant egy autó tankolás közben, kokain szóródott szét a környezetben, ami meglepő fordulatot adott az amúgy is sokkoló látványnak.

Egy rendkívüli és meghökkentő esemény rázta meg Észak-Argentínát: egy Ford Focus, amely éppen sűrített földgázzal (CNG) tankolt, váratlanul felrobbant egy helyi benzinkúton. A robbanás következtében nem csupán az autó hullott darabokra, de több kilogramm kokain borította be a helyszínt.

A helyi sajtó beszámolói szerint az incidens során senki sem tartózkodott a járműben, mivel az argentin törvények előírják, hogy CNG tankolásakor az utasoknak ki kell szállniuk az autóból. Ez a szabály végül életet mentett: a gépkocsit vezető nő és három kiskorú utasa így sértetlen maradt, ám a baleset mégis két sérültet követelt – egy felnőttet és egy gyermeket.

A február 7-én történt eset kapcsán kiderült, hogy a Ford üzemanyagtartályában több kilogramm kokain volt elrejtve. Az esetet követően a jármű sofőrjét, egy Buenos Aires-i rendőrnőt, őrizetbe vették, annak ellenére, hogy állításában tagadta, hogy tudomása lett volna a kábítószerről. Az őrizetbe vett sofőr állítása szerint Oranból Saltába tartott, ami arra utalhat, hogy az autót és benne lévő kokaint az országból kívánták kicsempészni – különösen az északi határ közelsége miatt.

Körülbelül 20 kilogrammnyi kokaint azonosítottak a helyszínen, de a robbanás megnehezítette annak pontos mennyiségének megállapítását.

A robbanás okára vonatkozóan még nincs hivatalos magyarázat, de felvetődött az a lehetőség, hogy az autót engedély nélkül alakították át CNG-üzeművé, és nem megfelelő üzemanyagtartályt használtak. Ez a módosítás – különösen a kokain által csökkentett tartálytérfogat miatt – elősegíthette a nyomás hirtelen növekedését, és így a robbanást.

Ez az eset felhívja a figyelmet az engedély nélküli járműátalakítások kockázataira, amelyek súlyos balesetekhez vezethetnek. Az argentin hatóságok továbbra is vizsgálják a történteket, miközben a közösség még mindig megdöbbenve áll a benzinkúton történt robbanás és annak következményei előtt.

(Borítókép: egy felrobbant autó. Illusztráció: Getty Images)