Valentin-nap közeledtével azokra is gondolnunk kell, akik szingliként élik a mindennapjaikat. Míg a párok ajándékokkal, közös programokkal ünneplik a szerelmesek világnapját, addig az egyedülállók különleges módon húzhatnak hasznot Ámor ünnepéből Törökországban.

A szerelmesek ma teljes gőzre kapcsolnak, a holnapi Valentin-nap alkalmából ugyanis sokan az utolsó pillanatos foglalásokat intézik, miközben futnak egy utolsó kört az áruházakban, hogy beszerezzék az ajándékokat. Ezen a napon nem sokan gondolnak a szinglikre, kivétel Isztambulban, ahol egy olyan rendhagyó eseményt szerveznek, amelyen nemcsak a párban lévők találhatnak értékes csecsebecsékre, de az egyedülállók is nyerészkedhetnek egy kicsit a szerelmesek világnapján. Hogy hogyan?

Néhány fiatal a Nişantaşı negyedben Valentin-nap előtti kirakodóvásárt szervez, hogy a szakításon átesett személyek megválhassanak azoktól a tárgyaktól, amelyeket az exeik hagytak náluk.

A szervezők hatalmas kiállítói érdeklődésről számoltak be, ami nem csoda, hiszen rengetegen vagyunk, akik akár hónapokig, évekig elsétálunk nap mint nap egy szekrény tetején hagyott doboz mellett, amelybe a legutóbbi szakításunkat követően az exünk nálunk maradt holmijait pakoltuk, ám még nem volt lehetőségünk visszajuttatni azokat hozzá. Ezekről a cuccokról egy idő után mindkét fél hajlamos megfeledkezni, majd a legtöbb esetben a holmik a kukában végzik. Éppen emiatt pattant ki a zsibvásár ötlete az isztambuli fiatalok fejéből, és emiatt telt be mostanra szinte az összes szabad hely.

A vásárral nemcsak a szinglik Valentin-napját dobják fel a szervezők a lehetséges plusz pénz ígéretében, hanem azoknak a szerelmeseknek is alternatív lehetőséget biztosítanak a vásárlásra, akiknek még nem sikerült beszerezniük az ajándékokat. Ez persze csak olyan esetben jelenthet megoldást a pároknak, akik humorosan állnak a szerelmesek világnapjához, a portékákat ugyanis a gazdáik sok esetben valamilyen humoros vagy épp rosszmájú megjegyzéssel látják el, mint „A piros nem is állt jól neked”,  „A nadrág, melyet a szomorúságod szaggatott szét”,  vagy egy karórán, hogy „Bármeddig működik, csak a mi elemünk járt le”.

A vásáron persze a Valentin-naptól függetlenül civil érdeklődőket is várnak, illetve az sem kizárt, hogy az exek is felbukkannak és a csípős megjegyzések kíséretében, némi líra ellenében szerezhetik vissza a cuccaikat.

(Földjáró)

(Borítókép: Összetört szív. Illusztráció: Getty Images)