Az elöregedő társadalom jelensége Európa-szerte nehéz helyzetbe hozza a döntéshozókat, ugyanis egyre problémásabbá válik a nyugdíjas korúak eltartása. A helyzetre nagy eséllyel csak a nyugdíjkorhatár drasztikus emelése jelent majd megoldást.

Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár az 1957 után születettek esetében, míg a nők 40 ledolgozott év után korkedvezménnyel is jogosultak az öregségi nyugdíjra. Bár a Pénzügyminisztérium tavalyi közlése szerint hazánkban nem tervezik megemelni ezt a korhatárt, kérdéses, hogy meddig tartható ez az állapot, ugyanis több európai országban már kénytelenek voltak emelni.

Az Egyesült Királyságban például 2026 májusa és 2028 márciusa között 66-ról 67-re, 2044-től pedig várhatóan 68 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

Szakemberek szerint ugyanakkor ez sem lesz elég és a társadalom elöregedése hosszú távon sokkal drasztikusabb korhatár-emeléshez vezet majd szerte Európában. A  magas életkor társadalomra gyakorolt hatásait kutató  International Longevity Center (ILC) j óslatai szerint 

2050-re az állami nyugdíjra jogosultság korhatárát 71 évre is emelhetik.

via GIPHY

Az aktívak és inaktívak közötti egyensúly fenntartásához ez a drasztikus lépés várhatón az 1970 után születettekre vonatkozik majd. A nyugtalanító helyzet főleg a megtakarításokkal nem rendelkező szegényebb rétegeket és a nőket fogja sújtani, akiknek a nagy része lehet, így meg sem éri majd a nyugdíjas éveit. Magyar viszonylatban az is lehet, hogy egy ilyen változtatás eredményeképp a legtöbb ember – legyen nő vagy férfi – holtáig dolgozik majd tekintve, hogy a nők átlagosan 62,8 évet, a férfiak pedig 61,5 évet élnek le egészségben hazánkban.  Ugyancsak nehéz helyzetbe kerülnek az 50-60 évesen munka nélkül maradók is, akik korukból fakadóan már nehezen illeszkednek vissza a munka világába.

(Dívány)

(Borítókép: Idős pár. Illusztráció: Getty Images)