Mentális betegségekkel küzdött és büntetett előélettel rendelkezett a férfi, aki múlt vasárnap halálra késelt egy új-mexikói rendőrt. Az ámokfutót egy szemtanú lőtte le.

Másodperceken múlt egy új-mexikói rendőr élete, aki múlt vasárnap birtokháborítás miatt érkezett ki egy Las Cruces-i üzleti telepre. A helyszínen egy hajléktalan férfi minden ok nélkül, egy konyhakéssel támadt rá. Az ámokfutóról kiderült, hogy visszaeső bűnöző, korábban emberrablásért és súlyos testi sértésért próbaidőre ítélték, ám azt megszegve börtönbe került és több évet ült.

A különböző mentális betegségekkel rendelkező 29 éves Armando Silva szinte azonnal a telepre érkező Jonah Hernandezre támadt, akit életveszélyesen megsebesített. Ezután egy arra járót vett célba, aki látva a történteket gyorsan előkapott egy pisztolyt az autójából és legalább egy lövést leadva megölte Silvát. A szemtanú ezt követően Hernandez rádióján kért segítséget, majd a lelőtt tisztet egy közeli kórházba szállították, ám az életét már nem tudták megmenteni. Jeremy Story rendőrfőnök szerint ez volt az első eset, hogy szolgálat közben meghalt egy, a Las Cruces-i Rendőrkapitányságon szolgáló rendőr.

„Még mindig próbáljuk feldolgozni az egyik tisztünk hirtelen és értelmetlen halálát” – kezdte az eset kapcsán tartott sajtótájékoztatót Story. „Jonah Hernandez egy könyörületes és elkötelezett rendőr volt, aki a munkáját végezte, miközben a legtöbben a Super Bowlt néztük. Jonah-t megtámadták, miközben egy birtokháborítással kapcsolatos hívást ellenőrzött. Ez a hirtelen és indokolatlan támadás elvette nemcsak egy rendőr, de egy férj, egy apa, egy testvér, egy fiú és egy barát, egy nagyszerű fiatalember életét” – fogalmazott a rendőrfőnök.

A 35 éves korában elhunyt Hernandez két éve szolgált Las Cruces-ban, miután 2022-ben elvégezte a rendőrakadémiát. Egy feleséget és két gyereket hagyott hátra, köztük egy 10 és egy 2 éves fiút. A férfi idén már a 14. rendőr volt, akit az Egyesült Államokban meggyilkoltak, de az első a Las Cruces-i erők 96 éves történetében. A rendőrség emberei egy 74 kilométeres díszkísérettel búcsúztak a bajtársuktól február 13-án, amikor hazaszállították a testét El Pasó-i otthonába. A Jonah Hernandez gyilkosát ártalmatlanító szemtanú ellen a hatóság nem emel vádat.

(The New York Post)

(Borítókép: Rendőrségi kordon. Illusztráció: Getty Images)