A legújabb kutatás szerint a gorillák és csimpánzok sem mennek a szomszédba egy jó poénért, úgyanúgy tréfálkoznak, mint egy vidám kocsmatársaság péntek este.

Amikor azt gondolná, hogy a tréfálkozás csakis az emberek kiváltsága, akkor jön egy csapat majom, és alaposan felrúgja az eddigi feltételezéseket! Egy nemzetközi kutatóbrigád bepillantást nyert a San Diegó-i és lipcsei állatkert lakóinak, pontosabban a gorillák, csimpánzok, orangutánok és bonobók mindennapjaiba, és felfedezte, hogy ezek a majmok is épp olyan hajlamosak a pajkosságra, mint az emberek. Mintegy 75 órás videóanyagot pörgettek végig, csak hogy rájöjjenek: a majmok világa egy igazi bohócparádé!

A fiatalabbak, különösen a 3-5 éves korosztály, úgy szívatják a többieket, hogy azt még a legjobb stand-up komikusok is megirigyelnék. Lökdösés, húzogatás, csiklandozás – nincs megállás, mindenki kap egy kis ízelítőt a mókából. 

Isabelle Laumer, a kutatóbrigád egyik agytrösztje szerint ez a fajta játékos kötekedés igazán provokatív, szándékos, és legtöbbször egyoldalú. Ha nem érkezik reakció, az emberszabásúak 84%-a nem adja fel, így újra és újra megpróbálkozik az ugratással.

De nem csak a fiatalok viselkedése érdekes: a felnőttek is bevetik a rafinált módszereiket. A kutatók szerint ez a viselkedés nem csak szórakoztató, de fontos szerepet játszik a társas kapcsolatok és a közösségi élet megértésében.

A humoros oldal mellett a kutatás rámutat arra is, hogy a tréfálkozás és a kötekedés milyen mélyen gyökerezik az állatok társas viselkedésében, és hogy ez a jelenség valószínűleg már az ember és a majmok közös ősénél is jelen volt.

Tehát amikor legközelebb egy majmot lát a képernyőn, aki bohóckodik, emlékezzen arra, hogy ő is csak a maga módján próbálja jól érezni magát a bőrében.

(Borítókép: egy gorilla egy répával a szájában vicces mozdulatot tesz. Fotó: Getty Images)