Tudósok végre megfejtették, mi áll a bálnák lenyűgöző víz alatti éneklésének hátterében.

A tengeri biológia egyik leglenyűgözőbb rejtélye volt, hogy a bálnák hogyan és miért énekelnek a mélyben. Most végre fény derült a titokra. Egy nemzetközi tudóscsoport a Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmányában bemutatta, hogy a púpos bálnák és társaik, a sziláscetek, milyen egyedülálló módszerrel kommunikálnak a víz alatt.

Ezek a lenyűgöző lények egy speciális gégével rendelkeznek, amelynek köszönhetően képesek bonyolult és mély hangokat előállítani. 

„A hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor” – mondta Coen Elemans professzor, a kutatás vezetője a Dél-dániai Egyetemről.

A sziláscetek, amelyek a plankton apró élőlényeit szűrik ki táplálkozás céljából, egy 14 fajból álló csoportot alkotnak. A kutatók három partra vetődött bálna gégéjével végzett kísérletek során fedezték fel, hogy a bálnák U-alakú hangszálai és gégéjükben található zsírpárna együttesen felelős a hangképzésért.

Azonban a modern világ kihívásai is megjelennek a bálnák életében. A tanulmány kiemeli, hogy a hajózás által okozott óceáni zaj zavarja a bálnák kommunikációját, mivel a zaj frekvenciája és a bálnaének frekvenciája átfedésben van, ezáltal akadályozva őket abban, hogy nagy távolságokra üzenjenek egymásnak.

Kate Stafford, az Oregoni Állami Egyetem kutatója, a bálnák kommunikációjának szakértője, a tanulmányt úttörő munkának nevezte. 

„Ez a kutatás nem csak a bálnák kommunikációs képességeinek jobb megértését nyújtja, hanem betekintést enged a bálnák evolúciójába is, bemutatva, hogy őseik hogyan alkalmazkodtak a szárazföldi élettől az óceánok mélyének kihívásaihoz” – mondta Stafford.

Ez a felfedezés nem csak a tudományos közösség számára jelent áttörést, hanem fontos lépés a bálnák és más tengeri óriások védelmében is, rávilágítva arra, hogy milyen intézkedésekre van szükség a tengeri zaj csökkentése érdekében.

(Borítókép: egy bálna látható a tenger felszínén. Fotó: Getty Images)