Földünk legnépszerűbb turistacélpontjai között kiemelkedő helyen szerepelnek a titokzatos legendákkal, misztikus tájakkal övezett helyszínek. A következő összeállításban öt misztikus helyszínt mutatunk be!

1. Pamukkale – Törökország

Az UNESCO világörökség részeként számon tartott török nevezetesség az ókorban messze földön híres volt kiváló, kalcium-karbonátban és széndioxidban gazdag 35 fokos forrásvizéről, amely hófehér mészkőmedencékbe egy domboldalon csorog alá. 

A Denizli városának közelében fekvő fürdőhely vize egyre kevesebb a sok turista miatt, sokan azonban máig nem hallottak erről a nevezetességről. Sietnünk kell azonban, ha teljes pompájában szeretnénk látni ezt a helyet, ugyanis félő, hogy 40 éven belül a „Gyapotvár” forrása teljesen elapad. 

2. Halál völgye, Oroszország

Nem kecsegtet túl sok jóval a kamcsatkai Halál völgy neve, nem véletlenül: a félsziget egy pontján évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a hó és jég olvadását követően állatok hullanak el mindenféle külsérelmi nyom nélkül. A völgy kísérteties látványt nyújt az ide látogatóknak: számtalan madár és emlősállat teteme hever szerteszét, temetővé változtatva a tájat, és könnyen hasonló sorsra juthat az is, aki óvatlan. A legérdekesebb, hogy a hetvenes évek közepéig ezt a kegyetlen helyet senki sem ismerte. A két kilométer hosszú, 500 méter széles területet és a különös jelenséget két vulkanológus fedezte fel 1975-ben. A rejtélyes halálesetek után megállapították, hogy azokat a környező vulkánokból felszabaduló mérges gázok okozzák. A völgy emiatt zárva van a turisták előtt, azonban az érdeklődők biztonságos távolságból megfigyelhetik a területet. 

3. Death Valley, Kalifornia (USA)

Újabb halálos völgy. A Death Valley nemcsak Észak-Amerika, hanem a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos vidék, ahol az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 milliméter. A ritka, de heves esőzés hatására a hegyekben rendszeresen kisebb-nagyobb szikladarabok szakadnak le,

amelyek később a síkságon titokzatos vándorlásba kezdenek.

A zömmel 10-50 centiméteres kövek nem egyszer több száz méter hosszú árkot hagynak maguk után a tükörsima felületű homokban. 2011-ben egy tudós csoport a kövek körül létrejövő jeget okolta, miszerint az kényszeríti azokat mozgásra, sok látogató szerint viszont természetfeletti erők bújnak meg a háttérben.

4. Bermuda-háromszög, Atlanti-óceán

Egyetlen rejtélyes helyekről szóló listáról sem hiányozhat a Bermuda-háromszög. A Miami, Bermuda és Puerto Rico határolta terület az Atlanti-óceánon található és számos rejtélynek a melegágya. Az elmúlt években rengeteg különös természeti jelenség történt ebben a háromszögben. Ezekre a kutatók a mai napig nem adtak megnyugtató és egyértelmű magyarázatot.

5. Húsvét-szigetek

A misztikus sziget nevét a felfedezésének időpontjáról kapta: 1722-ben, húsvét vasárnap lelt rá egy holland tengerész, Jakob Roggeveen. A hajósok elé elképesztő látvány tárult, amikor megérkeztek a szigetre: hatalmas, többnyire egy kőtömbből kifaragott, emberi alakokat ábrázoló szobrok sorakoztak a szemük előtt. Ezeket a rejtélyes képződményeket moainak nevezték az őslakosok. Készítésüket, szállításukat, valamint eredeti rendeltetésüket máig homály fedi. A legelterjedtebb nézet szerint a szobrok síremlékként szolgáltak, és görgők vagy faszánok segítségével mozgatták azokat. Körülbelül 1000 évvel ezelőtt készülhettek és több mint 800 darab található a szigeteken belőlük. 

(Borítókép: Húsvét-szigeteki szobrok. Fotó: Anadolu/Getty)