Megejtette első hivatalos személyes találkozóját III. Károly király azóta, hogy a palota bejelentette: az uralkodót rákkal diagnosztizálták, ő pedig közölte, hogy egy időre szünetelteti a nyilvános megjelenéseket.

Károly királyról február 5-én jelentette be a Buckingham palota, hogy rákkal diagnosztizálták. A hivatalos bejelentést követően az uralkodó közölte, hogy egy időre visszavonul a nyilvánosságtól, a feladatai egy részét pedig az arra jogosult családtagjai veszik át. Kamilla királyné például teljesen be van táblázva, rendszeresen tart különböző eseményeket, többek között fogadásokat és jótékonysági szervezetek számára szervezett támogatói esteket. Az egyik rendezvényen egy színészekből álló csoporttól egy „Jobbulást” feliratú üdvözlőkártyát is kapott, amelytől számos más gesztussal egyetemben a király igencsak elérzékenyült.

A betegsége bejelentését követően Károly királynak az emberek a világ minden tájáról elküldték jókívánságaikat, köztük Joe Biden, Emmanuel Macron és számos brit politikus.  Annyi csodálatos üzenetet és üdvözlőlapot kaptam. A legtöbbször könnyekig hatódtam” – mondta február 22-én Károly király  Rishi Sunak miniszterelnöknek, akivel az elmúlt időszakban is rendszeresen tartott a a kapcsolatot telefonon a heti megbeszélések miatt. Ez alkalommal azonban személyesen került sor a találkozóra, először azóta, hogy fény derült a király betegségére.

Ez volt tehát Károly király első hivatalos, személyes találkozója azóta, hogy bejelentette a nyilvános megjelenéssel járó feladatai szüneteltetését.

Amikor Rishi Sunak belépett a találkozóra, egyből egy kedves gesztussal nyitotta a beszélgetést. „ Csodálatos látni, milyen jól nézel ki” – fogalmazott a miniszterelnök, mire a király szellemesen csak annyit reagált:

Mindez varázslat műve.

Rishi Sunak miniszterelnök ezután biztosította a királyt arról, hogy mindenki mögötte áll, valamint elmondta, mennyire jó volt megtapasztalni, ahogy a történtek fényében a reflektorfény teljes egészében a jótékonysági szervezetek munkájára irányult, illetve feltűnően megnőttek az adományozások a rákkal foglalkozó alapítványok számára.

Bár Károly király várhatóan ezután is csak mértékkel vállal majd személyes megjelenéseket, a mai napig megkapja a napi kormánypapírokat és elnököl a titkos tanács ülésein. A nép is többször láthatja őt, hiszen az elmúlt néhány hétben többször is kiszúrták Kamilla királynével a templomban. Ugyan így is keveset mutatkozik nyilvánosan, június 5-től minden nap láthatják majd királyukat az alattvalók, ugyanis azon a napon kerülnek majd forgalomba az új 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek, amelyeken már Károly király arcképe lesz látható.

(Borítókép: III. Károly király. Fotó: Getty Images)