Íme 5 ország, ahová jobb, ha sose idén nem veszünk repjegyet!

Az Institute for Economics and Peace minden évben közzéteszi a Global Peace Index (GPI) jelentését, amely 23 különböző mutató alapján méri fel, hogy mennyire veszélyes vagy biztonságos egy ország. A felmérés többek között figyelembe veszi a politikai terrort, a belső konfliktusokból eredő haláleseteket és a gyilkosságok arányát is. A cég legutóbb tavaly év végén tette közzé aktuális jelentését. Íme a top5!

1. Afganisztán

Afganisztán az elmúlt években az erőszak és a fegyveres konfliktusok színhelyévé vált. Nem véletlen, hogy zsinórban ötödik éve a legveszélyesebb ország: az instabil politikai, gazdasági és társadalmi helyzete igencsak aggasztó. Az ország ráadásul a világ egyik legnagyobb ópiumtermelője is, így a kábítószer-kereskedelem jelentős helyszíne.

2. Jemen

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint Jemen jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius válságában van. A több mint öt éve tartó katonai konfliktus 4,3 millió embert kényszerített otthona elhagyására, és 14 millió embert fenyeget az éhezés, valamint a halálos betegségek. 

3. Szíria

Szíriát 2011 márciusa óta sújtja polgárháború, amelyet a 21. század második legtöbb áldozatot követelő háborújaként emlegetnek.

Összesen több mint 5,7 millió ember menekült el a Közel-Keletről 2019-ig. 

Szíria a folyamatos konfliktusok, a polgári zavargások és a széles körben elterjedt erőszakos bűnözés miatt szerepel a listán. Fegyveres konfliktus főként a kormány és az ellenzéki csoportok között zajlik, a fővároson kívül pedig alig vagy egyáltalán nem érvényesül a jogállamiság. A katonai műveletek és a politikai instabilitás miatt az utazóknak érdemes elkerülniük ezt a régiót. Nem mellékes az sem, hogy az országot rendszeresen földrengések sújtják.

4. Oroszország és Ukrajna

Bár az orosz–ukrán háborúban a legtöbb harc Ukrajnában zajlik, a jelentés szerint a két ország közül mégis Oroszország a veszélyesebb. Ennek az oka részben a gazdasági feszültségek, ám kétségkívül az ukrajnai háborús helyzet rengeteg áldozatot követel, így oda sem érdemes mostanában utazni, ha turistáskodni támadna kedvünk. 

5. Dél-Szudán

A Szaharától délre fekvő Dél-Szudán a belső konfliktusai miatt nyerte el az „Afrika legkevésbé békés országa” díjat. Az élelmiszerellátás bizonytalansága a tiszta ivóvíz hiányával karöltve rendkívül veszélyes környezetet teremt a térségben. 

(Borítókép: Katonák. Illusztráció: Frank Rossoto Stocktrek/Getty)